Preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, a declarat, vineri, la fel ca preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, că această formaţiune propune celorlalte formaţiuni maghiare, UDMR şi PCM, să prezinte candidaţi comuni la alegerile parlamentare parţiale anticipate. Acestea vor avea loc în prima jumătate a anului în şase colegii uninominale de senatori şi deputaţi vacantate prin decesul sau renunţarea la mandat a unor parlamentari UDMR.

"Sunt în ţară şase colegii de deputaţi şi senatori unde mandatele care au fost deţinute de reprezentanţi ai UDMR sunt vacante din diferite motive şi unde se vor desfăşura alegeri preliminare (n.r. - alegeri parlamentare parţiale anticipate). Partidul Popular Maghiar din Transilvania a propus deja celorlalte formaţiuni politice ale maghiarilor din Transilvania desemnarea unor candidaţi comuni în aceste colegii. Noi ne-am gândit să fie candidaţi care să nu fie corupţi, să fie deasupra partidelor şi să fie buni cunoscători ai realităţilor şi problemelor din zonele respective", a spus liderul interimar al PPMT, Toro Tibor, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la Oradea, împreună cu preşedintele CNMT, Tokes Laszlo.

Toro Tibor a adăugat că, deocamdată, propunerea unui candidat comun a fost refuzată de conducerea UDMR Bihor, judeţ unde a rămas vacantat mandatul de deputat din colegiul Valea lui Mihai, după ce persoana aleasă în 2008, Lakatos Peter, a devenit, la finele anului trecut, consilier la Curtea de Conturi a României.

"Deocamdată, propunerea a fost refuzată foarte lejer şi fără să se analizeze problemele de către liderii UDMR din Bihor", a spus preşedintele interimar al PPMT. Toro a precizat, totuşi, că "noi (n.r. - PPMT) mai aşteptăm un răspuns pozitiv şi sper să găsim candidaţi care să corespundă acestui portret-robot pe care l-am făcut".

Pe de altă parte, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo a comentat refuzul UDMR Bihor de a prezenta un candidat comun la alegerile parlamentare parţiale din colegiul Valea lui Mihai, afirmând că acest refuz ar evita asocierea numelui PPMT cu liderii corupţi ai organizaţiei judeţene a UDMR. "Într-un fel, acest refuz ne onorează, pentru că în UDMR Bihor sunt mulţi politicieni corupţi", a spus Tokes.