Nu demult modernizată la cele mai înalte standarde europene, pista Aeroportului din Oradea s-a dovedit mai mult decât suficientă pentru aterizarea în cele mai bune condiţii, joi seară, a celui dintâi Boeing de tip mare, după ce în urmă cu şapte ani un altul, mai mic, a adus la Băile Felix un grup de aproape 100 turişti din Germania şi Israel.

De data aceasta, pasageri au fost 147 de cetăţeni israelieni, aduşi direct de la Tel Aviv de cursa BUR 411 a companiei româneşti Air Bucharest. După un zbor de aproximativ trei ore, aeronava Boeing 737 a avut o aterizare perfectă la Oradea, având nevoie pentru executarea manevrei de puţin peste jumătate din lungimea pistei prelungite la 2.100 metri.

Aeroport pentru dezvoltare

Înaintea evenimentului, care s-a produs la ora 20.15, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, şeful comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, şi Alina Giurgiu, manager al agenţiei de turism Eurovacanţa, au oferit câteva informaţii presei orădene.

"Noi ne-am străduit ca Aeroportul Oradea să ofere condiţii cum nu mai sunt pe alte aeroporturi din ţară", a spus preşedintele CJ referindu-se la rezultatul lucrărilor de modernizare, adăugând că de acum Aeroportul va contribui la dezvoltarea mediului de afaceri din Bihor, inclusiv a turismului, mai ales că vor urma şi cursele regulate ce vor lega Oradea de Vestul Europei.

"Zbor cu risc ridicat"

Pe de altă parte, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, a anunţat că - la fel ca toate celelalte curse care vin ori se îndreaptă spre Israel - acest zbor a fost considerat cu "risc ridicat", aşa explicându-se şi prezenţa unor luptători ai Jandarmeriei şi SRI în jurul aerogării.

Tot Pasc a explicat că zborul inaugural va fi urmat chiar în noaptea de joi spre vineri, cu aterizarea programată la Oradea în jurul orei 02.45, dar decalată cu o oră, de o a doua cursă, cu acelaşi aparat Boeing 737 al Air Bucharest.

Ulterior, din 6 iulie, la Oradea va ajunge săptămânal, în fiecare miercuri, câte un aparat Boeing 737, care va aduce turişti din Israel, zborurile urmând să fie operate însă, până în 31 august, de o altă companie românească, Blue Air.

"Onoraţi că sunt evrei"

Şeful comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, a afirmat că deşi zborul inaugural a pornit de la Tel Aviv, iar pasagerii sunt evrei, nu acesta este lucrul cel mai important. "Vârful activităţii desfăşurate de bihoreni, începând de la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean şi până la ultimul muncitor care a dat cu sapa aici este că încep cursele internaţionale şi că la Oradea a aterizat primul Boeing".

Totuşi, Koppelmann a spus că "pentru noi este o onoare" că primii pasageri sunt israelieni, subliniind potenţialul ridicat al dezvoltării turismului, deoarece în Israel 400.000 de cetăţeni sunt originari din România, iar ţara noastră, în contextul intensificării riscurilor de atacuri teroriste, este considerată "o ţară sigură" pentru turism, fiind deci de aşteptat ca tot mai mulţi occidentali să o prefere inclusiv ca destinaţie de vacanţă.

Pesah la Oradea

La rându-i, reprezentanta Eurovacanţa, Alina Giurgiu, a întărit ideea că România poate deveni foarte atractivă pentru turiştii din Israel şi a explicat că grupul sosit cu zborul inaugural va petrece în Oradea şi în Bihor zece zile, timp în care vor vizita oraşul, dar şi obiective turistice din judeţ precum Peştera Urşilor.

De altfel, încă de vineri seară, cei aproape 300 de turişti sosiţi în seara şi noaptea de joi vor putea fi văzuţi inclusiv la nu de mult reabilitata Sinagogă Ortodoxă, unde vor participa la slujba de Pesah (Paştele Evreiesc).

Cursele regulate, anunţate marţea viitoare

Deşi jurnaliştii i-au întrebat pe preşedintele CJ şi pe directorul Aeroportului care sunt cursele externe regulate pregătite pentru Oradea, atât Cornel Popa, cât şi Gheorghe Pasc au refuzat să le dezvăluie, spunând că acest lucru va fi anunţat marţi, 26 aprilie, până atunci o delegaţie a celor două instituţii urmând să participe la cea mai importantă întâlnire mondială a operatorilor de transport aerian, care va avea loc în Polonia, duminică având programate întâlniri cu reprezentanţii a opt companii.

Neoficial, BIHOREANUL a aflat că marţea viitoare, cei doi oficiali vor anunţa deschiderea a patru linii internaţionale regulate, inclusiv aeroporturile cu care va fi legată în acest fel Oradea. Cum, însă, informaţia este confidenţială, până atunci pot fi dezvăluite doar numele ţărilor: Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania. Cel mai probabil, contractele cu companiile aeriene ce vor asigura zborurile vor fi semnate abia luna viitoare, iar inaugurarea liniilor va avea loc abia în luna iunie sau iulie.