Ce şi-ar putea dori mai mult un elev într-o zi de vineri decât să nu se ţină orele? Iar în loc de ele să aibă parte de întâlniri cu oameni interesanţi, de distracţie cu colegii, să vadă un film în care sunt ei înşişi actori, să danseze în curtea şcolii la un party ţinut de un DJ cu muzică dedicată lor, iar la final să fie cu toţii serviţi cu tort, în clase, de profesorii lor? E real. S-a petrecut aşa vineri, la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea, care împlineşte 100 de ani de la înfiinţare.
A fost o zi magică pentru elevii vechiului Liceu de fete, născut în toamna lui 1919, după Marea Unire, alături de fratele său "Emanuil Gojdu". La finele unei săptămâni cu evenimete dedicate centenarului, ultima zi a fost una plină de simboluri: curtea s-a umplut de feluritele generaţii formate la această şcoală, de la micuţi care au ieşit ieri din grădiniţă până la fetişcane cochete ce vor păşi mâine pe porţile liceului, de la profesoare tinere, uşor de confundat cu nişte studente, până la venerabili dascăli veniţi din trecut pentru a întineri un pic, aşezaţi pe locurile de onoare.
În debutul zilei, elevii clasei a VIII-a A au avut parte de o întâlnire privilegiată cu scriitoarea Ana Blandiana, absolventă de Oltea Doamna, care le-a povestit întâmplări din parcursul ei şcolar şi profesional, despre proiectele ei literare, dar şi despre memoria comunismului, despre vremurile când "absurdul domina realitatea" sau Memorialul de la Sighet.
"Generaţia mea nu mai ştia ce înseamnă libertatea, ne născuserăm în dictatură şi credeam că dictatura e veşnică. Şi eu credeam că ultimul meu volum îmi va fi publicat postum. După revoluţie, oamenii se împărţeau în două categorii: cei vinovaţi pentru ce au făcut în comunism şi cei care se simţeau vinovaţi pentru ce nu au făcut", a spus scriitoarea, evocând memoria liderului ţărănist Corneliu Coposu, ca fiind singurul român convins că va supravieţui comunismului pe care l-a cunoscut.
Blandiana le-a şi răspuns întrebărilor de tot felul, elevii arătându-se deopotrivă curioşi şi dezinhibaţi. Cei pasionaţi de scris au fost sfătuiţi să persevereze şi să o facă în etape, pornind de la jurnale în care să consemneze memoria clipei. La final, poeta a împărţit autografe şi a primit, la rândul ei, un frumos tablou realizat de elevul Ianis Deme, apoi a coborât, împreună cu conducerea şcolii, în faţa clădirii principale a instituţiei, pentru a dezveli o placă aniversară.
În curtea şcolii s-au petrecut cele mai intense momente, unde, într-o organizare ireproşabilă, toţi elevii şcolii, de la cei din clasele pregătitoare până la cei mari, au avut fiecare momentele lor, atât live, cât şi pe ecranul gigantic pe care a fost proiectat un film de prezentare a şcolii (video Broadcaster).
Emoţionată de aplauzele şi uralele celor mici, chiar copleştiă de amploarea evenimentului, Ana Blandiana le-a adresat copiilor un "îndemn la citit", dar a şi parafrazat celebrul mesaj al lui Oltea Doamna către Ştefan cel Mare – "Du-te la oştire! Pentru ţară mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori" – aducându-l în actualitate. "E un îndemn întotdeauna valabil, acela de a nu renunţa, de a merge înainte, indiferent cât de greu vă este. Sper din tot sufletul că asta vi se va înrâmpla şi vouă", a spus poeta, de pe scenă.
Momentele artistice s-au succedat apoi cu rapiditate, ţinându-şi în priză pe elevi: au cântat colege de-ale lor, smulgându-le refrene şi aplauze, şi au intonat cu toţii imnul şcolii, învăţat pe de rost, atât de impresionant încât parcă şi maşinile ce străbăteau Parcul Traian încetineau, învăluite de muzică. Apoi li s-a prezentat un tort gigantic aniversar, realizat - cum altfel - sub forma unei cărţi, care s-a "replicat" în zeci de torturi mai mici ce au fost consumate în clase, iar la final - moment mult aşteptat de cei mici - totul a explodat într-un party vibrant, întreţinut de un alt absolvent al şcolii, DJ Emil Trifa.
Emil a ştiut ce le place tinerilor, astfel că întreaga curte s-a transformat într-o mare mov cu valuri de braţe, smartphone-uri, luminiţe şi zâmbete, refrene şi strigăte cu numele "Oltea", ale cărei vesele ecouri au dăinuit multă vreme. "Să fiţi mândri de şcoala voastră, de dascălii voştri, să fiţi mândri că faceţi parte azi din Generaţia 100", le-a spus directoarea Florina Musca sutelor de elevi. Şi n-a fost unul să nu simtă asta...
„Un gând plin de emoţie pentru elevii şi profesorii de azi ai şcolii mele, Oltea Doamna, şcoala în care m-am format şi căreia sunt mândră să îi duc mai departe, în literatură şi viaţă, ideile şi sentimentele. Faptul că acum se află în biblioteca şcolii – în care am petrecut atâtea zeci şi sute de ore de-a lungul anilor – şi cărţi ale mele, care aşteaptă să fie citite de copiii de azi, este pentru mine adevărata expresie a împlinirii”.
Ana Blandiana, 18 octombrie 2019
Vezi mai jos cum a fost atmosfera la eveniment!