Am asistat la recepţia lucrării din Pasajul Vulturul Negru. Cunoşteam executantul, firma Marconst, după modul scandalos în care câştiga licitaţii în nordul judeţului prin descalificarea abuzivă a concurenţei. Este evident că atunci când eşti obişnuit să dai parăîndărăt edililor, iar aceştia semnează ca primarul la insistenţele şefului său de partid, nu-ţi pasă de calitatea lucrării.

Partea proastă nu e că Marconst vine din Marghita ci că nu are meseriaşi în realizarea de mozaicuri. Fenomenul este întâlnit foarte des, iar la ţară mai toate lucrările sunt fuşerite, o adevărată batjocoră a banului public. Asta pentru că orice vameş, politician sau alte categorii de infractori s-au obişnuit să-şi facă firme de construcţii având doar o roabă şi două lopeţi, dar câştigând licitaţii cu dedicaţii.

M-a surprins şi poziţa dirigintelui de şantier, fostul consilier UDMR Ladislau Jakabffi. Acesta încerca să lămurească asistenţa că de fapt lucrarea nu e chiar ca porcu', mizând probabil pe faptul că recepţia va fi făcută de cei de la Asociaţia Nevăzătorilor.

Cred că şi edilii orădeni au partea lor de vină, pentru că dau la toţi ciuri-buri lucrări în care respectivii îşi rup apoi gâtul, spre disperarea oamenilor. Ultima variantă e că Pasajul va trebui refăcut în trei luni de zile. Sper totuşi că Primăria va avea delicateţea să ofere birtaşilor de sub Pasaj, dacă nu sfoară, măcar săpun, ca să se poată spânzura din cauza falimentării afacerilor.