Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei privind construirea unui pasaj suprateran deasupra giraţiei de la intrarea în parcul industrial din Şoseaua Borşului, pentru a asigura accesul la viitorul centru intermodal şi amenajarea de drumuri colectoare.

Investiţia, cofinanţată din fonduri europene, a fost estimată la 23.409.847 lei, inclusiv TVA, şi va avea un termen de finalizare de 19 luni, din care 3 luni proiectarea.

Potrivit studiului de fezabilitate, pasajul, cu câte o bandă lată de 3,9 metri pe sens, va avea o lungime de circa 270 metri, iar drumul colector, care va lărgi cu o bandă sensul de mers spre Ungaria, va fi lung de 1,4 kilometri.

"S-a ales prima variantă propusă de proiectant: realizarea pasajului cu două benzi de circulaţie. Dacă se mergea pe varianta cu patru benzi, investiţia era mult mai mare, în plus trebuia relocată linia de tramvai", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Pasajul suprateran va asigura accesul la viitorul terminal intermodal din vecinătatea gării Episcopia Bihor. Terminalul va asigura transportul combinat rutier şi feroviar al mărfurilor, cu facilităţi pentru manipularea şi depozitarea acestora, precum şi zone dedicate serviciilor.

Potrivit edilului, construirea terminalului va fi licitată la pachet cu proiectarea, execuţia şi operarea. "Acest mod de organizare a licitaţiei ne scuteşte ulterior de anumite discuţii între noi şi cel care va opera terminalul. Firma ştie cel mai bine câte macarale aduce şi cum vrea să le dispună", a declarat Bolojan.

Încă un pasaj!

Pe de altă parte, municipalitatea orădeană a făcut demersuri pentru preluarea în administrare de la Ministerul Transporturilor a trei hectare de teren de la şoseaua de centură. Amplasamentul va fi folosit pentru construirea viitorului pasaj suprateran peste giraţia din dreptul cartierului Europa.

Construcţia va asigura circulaţia fluidă pe şoseaua de centură în condiţiile în care sensul giratoriu de sub pasaj va fi folosit de orădeni pentru accesul la viitoarea piaţă de vechituri care se va muta în strada Ogorului pentru a face loc unei săli de sport polivalente.

"Studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui pasaj este aproape gata. Dacă totul va fi în regulă, în şedinţa ordinară din luna octombrie va fi aprobat, dar pentru a putea începe lucrările este nevoie ca terenul pe care ar urma să se facă acest pasaj să fie în administrarea sau în proprietatea Consiliului Local", a declarat edilul.

Cel mai probabil proiectarea şi execuţia pasajului suprateran va fi scoasă la licitaţie înainte de sfârşitul anului, lucrările efective urmând să se demareze în primăvara lui 2018.