Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oradiei a fost completată cu încă trei obiective în valoare totală de 47,5 milioane euro.

Încă două pasaje subterane...

Consiliul Local a aprobat joi actualizarea listei de obiective cu unanimitate de voturi în condiţiile în care, pentru a putea obţine finanţare europeană, cele trei proiecte trebuie să fie cuprinse în SIDU ca necesare pentru dezvoltarea oraşului.

Cel mai mare proiect cuprins în strategie îl constituie "Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii", estimat la 25 milioane euro.

Proiectul presupune amenajarea a două pasaje subterane la intersecţia Bulevardului Magheru cu străzile Republicii şi Louis Pasteur precum şi la intersecţia Pieţei Bucureşti cu străzile Republicii şi Ştefan cel Mare.

În cadrul proiectului municipalitatea intenţionează să amenajeze în proximitatea gării centrale din oraş un hub intermodal cu staţii pentru transport feroviar, cu autobuzul, cu tramvaiul şi taxiul şi să extindă spaţiul pietonal din Piaţa Bucureşti.

Bani pentru Cetate şi spaţii pietonale...

Un alt proiect cuprins în SIDU îl constituie cea de-a patra etapă de "Reabilitare, restaurare şi refuncţionalizare a zidurilor Cetăţii Oradea" în vederea reintroducerii în circuitul turistic ca şi centru multicultural şi multifuncţional european.

Lucrările, estimate la circa 15 milioane euro, vizează refacerea unor bastioane, curtine (n.r. ziduri care leagă două bastioane) şi contraescarpe (n.r. taluzul dinspre inamic al şanţului cetăţii).

La fel, strategia de dezvoltare a oraşului a mai fost completată cu proiectul privind "Regenerarea urbană şi  creşterea calităţii spaţiilor verzi din Oradea", estimat la 7,5 milioane euro.

Concret, municipalitatea îşi doreşte amenajarea pe bani europeni de noi alei pietonale şi ciclistice, spaţii verzi, spaţii de joacă pentru copii, de sport pentru tineret şi de relaxare pentru vârstnici.

Documentaţie pe bani europeni

Conducerea municipalităţii ia în calcul finanţarea din fonduri europene inclusiv a documentaţiei necesare pentru cele trei proiecte în intenţia de a degreva bugetul local de această cheltuială.

"Intenţia noastră este ca documentaţiile necesare realizării acestor proiecte să le finanţăm din programul care este dedicat pentru pregătirea proiectelor în vederea derulării lor rapide în perioada următoare de finanţare", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, odată obţinută finanţarea, lucrările ar putea fi scoase la licitaţie în cursul anului 2021.

Completată cu noile obiective, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oradiei cuprinde în total 244 de proiecte cu orizont de implementare în perioada 2017 – 2023.