Închis în toamna anului trecut pentru introducerea utilităţilor şi refacerea mozaicului, Pasajul Vulturul Negru are toate şansele să rămână şantier până în vara anului viitor.

"Avem de ales între a închide pasajul de luna aceasta, cu riscul ca lucrările să se prelungească iar turnarea mozaicului să se facă iarăşi peste iarnă, sau să reluăm lucrările în primăvara anului viitor, ca să se desfăşoare pe căldură", spune viceprimarul Mircea Mălan. Care susţine varianta a doua...

Bătaie de joc

Programată pentru 28 iunie, recepţia lucrărilor de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru, câştigate de firma Marconst pentru suma de 2,5 milioane lei, s-a dovedit un fiasco. Constructorul şi-a bătut joc. Plin de crăpături datorită unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele.

07 Mircea Malan.jpgCondusă de viceprimarul Mircea Mălan (foto), care nu s-a sfiit să arunce pe jos o găleată cu apă ca să demonstreze constructorului că aceasta bălteşte, comisia de recepţie nici n-a vrut să audă de preluarea lucrărilor. "Comisia a decis să oblige executantul să refacă în întregime partea referitoare la mozaic, inclusiv sticla ornamentală, pe cheltuiala sa", a anunţat Mălan în urma verificărilor în teren. De atunci lucrările stagnează, penalităţile curg, iar în pasajul redat accesului public s-au redeschis terasele. Nu se ştie pentru cât timp...

Cu probă de lucru

Săptămâna aceasta, reprezentanţii municipalităţii vor hotărî dacă pasajul se închide pentru reluarea lucrărilor sau ele vor fi amânate pe 2014. În principiu, munca ar dura cinci luni, din care una pentru înlăturarea mozaicului "defect" şi patru pentru turnarea altuia nou. "Eu aş prefera ca decopertarea să înceapă în februarie anul viitor, iar turnarea mozaicului să se facă în primăvară. Aşa nu riscăm să avem discuţii că acesta crapă fiindcă a fost turnat iarna", spune Mălan.
Pentru că municipalitatea s-a lămurit de "profesionalismul" mozaicarilor firmei Marconst, lucrarea va trebui dată unor meşteri pricepuţi. Potrivit unei înţelegeri încheiate cu constructorul, care ar putea fi consfinţită săptămâna aceasta printr-un act adiţional, mozaicul ar urma să fie refăcut de o firmă din Ungaria sau Italia, contractată de Marconst şi agreată de Primărie. Pentru a avea garanţia lucrului bine făcut, municipalitatea va cere mozaicarilor înlocuirea unei porţiuni din pavaj într-o aripă mai puţin circulată din zona localului Columbus, încă din această vară, pentru a vedea cum se comportă în timp. "În funcţie de cum va arăta lucrarea în primăvară, aceasta va fi dată sau nu acelei firme", propune viceprimarul.

Penalităţi usturătoare

Marconst ar avea tot interesul să semneze cât mai repede actul adiţional. Începând din 17 iunie, când trebuia să predea lucrarea, constructorul datorează penalităţi usturătoare de 1% (5600 euro) pe zi de întârziere. Conform înţelegerii, penalităţile ar urma să fie oprite de la data semnării actului adiţional până la data reluării lucrării.

"Pentru că scopul nostru nu este să omorâm constructorul, ci să beneficiem de lucrări de calitate, în cazul în care la recepţia finală vom constata că este o lucrare de excepţie, penalităţile pentru perioada în care s-a lucrat la mozaic, începând din primăvara lui 2014, ar putea fi şterse. Cu cele acumulate până acum nu prea avem ce face", spune viceprimarul. Iar până la sfârşitul săptămânii trecute Marconst strânsese deja penalităţi de 274.400 euro. Adică jumătate din valoarea contractului!

Să lucreze sub trafic!

Ideea lui Mălan de amânare a lucrărilor este susţinută şi de comercianţii din pasaj, care după ce au băgat bani grei în reabilitarea localurilor se văd în situaţia de a nu îşi putea recupera investiţia. "Ar fi o prostie ca pasajul să se închidă acum. Tocmai am investit 70.000 lei în renovări, bani pe care nu ştiu cum îi voi recupera. După atâtea luni de şantier zona a decăzut, orădenii s-au dezobişnuit să vină aici, iar închiderea parcării din strada Independenţei a stricat şi mai rău vadul", povesteşte un patron.

Indiferent că şantierul începe acum sau în februarie, comercianţii cer ca firma să lucreze sub trafic, păstrând pasajul deschis. "Constructorul să lucreze pe tronosoane, ca să putem funcţiona", cere Coriolan Pop, patronul Green Pub.

Mircea Mălan refuză să îşi asume vreo promisiune: "Calendarul şi modul de desfăşurare a lucrărilor se vor negocia cu constructorul, abia apoi vom şti ce avem de făcut". Aproape sigur, însă, că lucrările vor fi amânate. Primăria a cerut finanţatorului prelungirea termenului de predare până în varea anului 2014 şi, după toate probabilităţile, acesta va accepta. Nu de alta dar, decât o lucrare prost făcută la timp, mai bine una de calitate terminată cu întârziere...