Pasajul Madách din clădirea Bazarului, de pe strada Republicii, a fost reabilitat integral de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și s-a redeschis pentru public.

Cunoscut loc de trecere între strada pietonală și fosta stradă Madách Imre, de lângă teatru și care acum a fost transformată în zonă pietonală, pasajul are uși automate, care se deschid când vizitatorii se apropie și, în fiecare seară, se închid automat.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, ușile sunt din sticlă sablată, iar sistemul care le gestionează va permite accesul publicului doar între orele 8 și 20.

Pe timpul nopții, ușile vor rămâne închise, după ce, la ora 20, se vor deschide special pentru ca cei din interior să poată ieși.

În cazul în care vor fi persoane blocate în pasaj, vor putea să sune la dispeceratul Poliției Locale a Municipiului Oradea (0259/969) sau numărul afișat pe un panou din pasaj.

„Precizăm că ușile de acces sunt dotate cu senzori de mișcare și se deschid automat la mesajul sonor, astfel că persoanele nu vor interacționa cu sistemul în acest sens. Din acest motiv, recomandăm o atenție sporită la apropierea de uși, în momentul deschiderii”, a transmis Primăria.

Lucrările de reabilitate au inclus și finisaje la vitrine, montarea unui sistem anti-porumbei deasupra fiecărei intrări și un sistem de iluminat arhitectural adaptat pentru timpul de iarnă.

De asemenea, s-au instalat camere video, care sunt monitorizate de Poliția Municipiului Oradea și de Poliția Locală, care se vor asigura că oamenii fără adăpost nu vor încerca să înnopteze în pasaj.

Sistemul este menit totodată să protejeze bunurile care vor fi expuse aici, Pasajul Madách fiind un loc destinat expozițiilor și evenimentelor culturale. Deocamdată, în interior sunt expuse fotografii vechi din Oradea, cu locuitorii de atunci ai urbei.

Prima expoziție programată va avea loc în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale Române, în organizarea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și a Asociației Națională a Cavalerilor de Clio.

„Fundația are o colaborare bună cu Asociația de proprietari Bazar reprezentată prin doamna Liana Gerber - președinte, așa că vom stabili de comun acord evenimentele ce vor avea loc în Pasajul Bazar. Precizăm că, pentru anul 2023, nu au fost alocați bani pentru organizarea unor activități, astfel sunt expuse simbolic, în vitrine, fotografii de epocă din arhiva obiectivelor turistice”, a precizat Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madách Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului „Regina Maria", de către arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior. Pasajul a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!