Pasajul subteran Magheru, construit cu scopul de a fluidiza circulaţia în zona intersecţiei Bulevardului Magheru cu străzile Aleea Ştrandului şi Parcul Traian, a fost inaugurat, vineri, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloş, dat fiind că lucrarea – care a cuprins şi lărgirea podului Dacia la trei benzi pe sens – a fost realizată cu ajutorul finanţărilor europene.

Boloş: E impresionant ce a făcut Oradea

Lucrarea a fost una complexă, dar constructorii s-au încadrat în termenul de predare fixat pentru luna septembrie a acestui an. Proiectul a fost executat de o asociere de firme reprezentată de Freyrom SA pentru suma de 14,5 milioane lei.

Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, viceprimarul Mircea Mălan, ministrul Marcel Boloş, secretarul de stat Carmen Moraru şi reprezentanţi ai constructorilor au participat la inaugurarea pasajului şi darea în folosinţă a acestuia, alături de Podul Dacia lărgit. 

Marcel Boloş a spus că e mândru că a făcut parte din echipa Primăriei Oradea şi a constatat că numărul proiectelor europene a crescut, iar suma atrasă din fonduri nerambursabile este una considerabilă. "În perioada 2014 – 2020 Oradea a derulat 70 de proiecte finanţate din fonduri europene, în valoare de circa 350 milioane euro, ceea ce este impresionant", a spus ministrul Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, în total, începând din 2007 municipiul a avut în lucru proiecte în valoare de circa 600 milioane euro.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a lăudat echipa ministrului spunând că, pentru prima oară, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene s-au consultat cu autorităţile publice locale pentru a elabora ghidurile de finanţare pentru următorul ciclu de finanţare 2021-2027.


360 de piloţi foraţi sub trafic

Despre construcţia pasajului Magheru a vorbit viceprimarul Florin Birta. "Gândiţi-vă că în peretele din dreapta şi în peretele din stânga sunt aproximativ 360 de piloţi foraţi la 20 de metri adâncime şi toată construcţia acestui pasaj s-a făcut fără a opri măcar o zi circulaţia pe Bulevardul Magheru. Într-adevăr, a fost restricţionată la o singură bandă, dar pasajul s-a făcut sub trafic. Mă bucur că începând de azi pasajul va fi dat în folosinţă. Tot azi îşi vor relua circulaţia tramvaiele pe Bulevardul Magheru. Mai trebuie spus că în cadrul acestui proiect s-a extins şi podul Dacia de la două benzi pe sensul de mers la trei benzi pe sensul de mers", a spus acesta. 

Tot el a afirmat că "valoarea iniţială a proiectului este de 14,5 milioane lei, însă mai sunt nişte costuri suplimentare". "După finalizarea tuturor actelor adiţionale vă vom pune la dispoziţie datele privind suma finală", a spus Birta. 

Cu aceeaşi ocazie, autorităţile locale i-au făcut ministrului Boloş un scurt tur prin unul dintre noile tramvaie ale OTL, Imperio, realizat de Astra Arad. Tramvaiele au fost cumpărate cu fonduri europene. Unul dintre ele era pregătit să treacă pentru prima oară podul Dacia după lărgirea acestuia. 

 

Fără panglici

Pasajul subteran a fost deschis circulaţiei cu cinci minute înainte de ora 12. Primarul Ilie Bolojan a refuzat să taie panglica inaugurală sau măcar să mute baliza care bloca accesul în subtraversare aşa cum a făcut în urmă cu câţiva ani la deschiderea drumului rapid. "Nu am venit pentru tăieri de panglici. Circulaţia va fi deschisă de Poliţia Rutieră când totul va fi în bună ordine", a spus edilul.

Bolojan este convins că pasajul duce la fluidizarea circulaţiei în zonă. "Se va circula mult mai bine pe Bulevardul Magheru, iar când vor fi finalizate şi pasajele subterane din centrul civic orădenii vor rămâne surprinşi să vadă că pot ajunge la o întâlnire fără să întârzie", a spus Bolojan.

Primele trei maşini, care aşteptau deja trase pe dreapta, au subtraversat Bulevardul Magheru rulând dinspre Aleea Ştrandului spre Parcul Traian.

Circulaţia prin pasaj a fost la început anemică, pentru că orădenii s-au obişnuit să evite zona, însă s-a înteţit treptat.

La ora 13, OTL a repornit oficial circulaţia tramvaielor pe Bulevardul Magheru. Circulaţia în zonă a revenit la normal după zece luni de şantier.

Lucrările pasajului Magheru au fost realizate de asocierea de firme formată din SC Freyrom SA (lider de asociere), SC Procons Group SRL (asociat), SC Integrated Road Solutions SRL (asociat), SC Electro Excel Green Consulting SRL (asociat) și SC Abed Nego Com SRL (terț susținător). 

Odată cu finalizarea lucrărilor la Pasajul Magheru și la Podul Dacia, s-a deschis circulația și pe arterele adiacente, respectiv Aleea Ștrandului, Parcul Traian, strada Libertății. De asemenea, circulația pe strada George Enescu a revenit la normal cu sens unic dinspre Magheru spre Parcul Traian, iar sensul giratoriu provizoriu de pe Magheru intersecție cu Enescu a fost desființat.  

Vezi mai jos cum arată cel nou pasaj subteran din Oradea: