Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a deconspirat joi, la şedinţa CJ, locul unde autorităţile judeţene vor ţine izolate în carantină, dacă va fi cazul, persoanele suspecte de infectare cu coronavirus în Bihor.

La finalul reuniunii, cei 35 de aleşi ai bihorenilor au avut de aprobat un "proiect de măsuri împotriva infecţiei cu coronavirusul COVID-19 la nivelul Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Bihor", iniţiat chiar de Pasztor, ce prevede, în esenţă, alocarea a 100.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare a persoanelor care vor fi puse în carantină.

În proiectul de hotărâre iniţiat de Pasztor se arată, însă, nu doar faptul că din bugetul CJ Bihor se alocă această sumă pentru acoperirea cheltuielilor "curente ale persoanelor (...) care prezintă un înalt risc de transmitere a infecţiei cu coronavirusul COVID-19 pentru perioada de carantină", ci şi locaţia unde vor fi ţinute în carantină aceste persoane, şi anume "Tabăra Pădurea Neagră".

Pasztor a vorbit despre localizarea centrului de carantină şi în şedinţă, spunându-le consilierilor că "singura locaţie până acum definitivată este într-o clădire a DGASPC la Pădurea Neagră", precizând că "de ieri am pornit încălzirea" în imobilul respectiv, dar şi că "speră" ca ulterior suma să fie decontată de la bugetul de stat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, localizarea unui centru de carantină, obiectiv ce se pune sub pază armată, nu este considerată secret de serviciu, dar este confidenţială, pentru evitarea unor tensiuni sociale. De altfel, până acum această informaţie a fost păstrată confidenţială de sute de persoane din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică, UPU-SMURD Bihor, Serviciului de Ambulanţă, Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, ISU şi altele.

Confidenţialitatea informaţiei este justificată de riscul ca populaţia din zonele rurale, unde sunt amenajate în general centrele de carantină, se poate opune ca presupuşi bolnavi să fie găzduiţi în comunităţile locale, de teama răspândirii bolii. De altfel, acest lucru s-a şi întâmplat deja, în urmă cu patru zile, când mai mulţi localnici din Bechet (judeţul Dolj) au organizat şi au participat la un protest după ce au aflat că în această localitate a fost amenajat un centru de carantină.