Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, liniile principale ale proiectului strategic pe care intenţionează să-l depună spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria pentru exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, în locul celui pregătit şi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Judeţean în mandatul trecut, cu binecuvântarea conducerii precedente, formată din preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Ioan Mang, proiect cunoscut ca vizând modernizarea drumului Şuşti – Moneasa, dar care cuprindea, de asemenea, amenajarea la Stâna de Vale şi la Padiş a două centre de intervenţie ale Salvamont-Salvaspeo şi a unui heliport, astfel încât turiştii accidentaţi în zonele montane să poată primi îngrijiri medicale de urgenţă.

Pasztor a afirmat că "din vechiul proiect" vrea să păstreze doar cele două centre Salvamont-Salvaspeo din Stâna de Vale şi din Padiş, dar orientarea noului proiect să fie mai pregnantă nu spre infrastructura rutieră, ci spre cea medicală propriu-zisă.

Conform prezentării făcute miercuri, noul proiect – încă nescris, dar având girul celor implicaţi ca viitori beneficiari – ar avea patru componente, "piloni", cum s-a exprimat Pasztor. Primul pilon, spune preşedintele CJ, ar consta, aşadar, în păstrarea celor două centre de prim ajutor ale Salvamont-Salvaspeo.

Un al doilea pilon are în vedere creşterea capacităţii Centrului Oncologic din Oradea prin achiziţia a încă unui accelerator de particule, dorinţă de altfel veche a managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, făcută publică încă de la inaugurarea Centrului, mai ales că încă de la construirea acestuia au fost amenajate două buncăre, nu unul singur, pentru două acceleratoare destinate tratării afecţiunilor oncologice.

Cel de-al treilea pilon, a explicat Pasztor, ar viza implementarea sistemului de telemedicină, ceea ce înseamnă că centrele de intervenţie de la Stâna de Vale şi Padiş să fie conectate în primul rând la cel mai apropiat spital, cel din Beiuş, iar pe de altă parte interconectarea tuturor spitalelor importante din judeţ, adică Judeţeanul din Oradea, cele municipale din Beiuş şi Marghita, plus cele orăşeneşti din Aleşd şi Salonta. Cu ajutorul acestui sistem a arătat Pasztor, medicii din spitale ar putea primi de pe teren solicitări de la cei care acordă primul-ajutor turiştilor, iar dacă aceştia au nevoie de îngrijiri calificate spitalele pot aştepta pregătite sosirea lor, având deja informaţii despre cazuri şi pacienţi, dar ar asigura şi consulturile inter-spitaliceşti între medicii din spitale. În plus, acest sistem ar însemna că în toate aceste spitale din judeţ se vor investi fonduri pentru achiziţia unor echipamente pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, astfel că pe de o parte aceştia ar rămâne mai aproape de domiciliu, iar pe de alta ar scădea povara asupra Spitalului Judeţean din Oradea, unde sunt trimise de regulă cam toate cazurile care îi depăşesc pe medicii din "provincie".

Despre cea de-a patra componentă a proiectului, preşedintele CJ a afirmat că ea constă în dotarea cu diverse simulatoare şi alte echipamente a unui Centru de formare continuă a studenţilor, astfel că de proiect va beneficia şi Universitatea din Oradea, iar pentru ca nota "transfrontalieră" să fie atinsă ei vor primi sprijin din partea cadrelor didactice ale Universităţii din Debreţin.

Pasztor a afirmat că deja a discutat despre înlocuirea vechiului proiect Popa-Kiss-Mang atât cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, cât şi cu edilii din Aleşd, Beiuş, Salonta şi Marghita, cu managerii celor cinci spitale, Judeţean şi "din teritoriu", precum şi cu şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, dar şi cu dr. Ritli Ladislau, de la Centrul Oncologic. Ca urmare, în mod implicit, deşi vechiul proiect a avut girul Consiliului Judeţean dat prin vot, se pare că actualii consilieri judeţeni, tot prin vot, ar putea fi de acord cu noua variantă a proiectului.

Pasztor a mai spus că deocamdată proiectul nu a fost scris, dar o echipă lucrează la elaborarea lui, urmând să fie depus "în două – trei săptămâni" la Autoritatea de Management a Programului de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu de la Bucureşti. El a mai precizat că, de altfel, şi celelalte trei judeţe româneşti cuprinse în acest Program – Timiş, Arad şi Satu Mare – îşi orientează proiectele strategice tot pe domeniul medical, şi că speră să obţină o finanţare de cel puţin 11,8 milioane euro, poate chiar de 14 milioane euro.