Surpriză: actualul preşedinte al CJ Bihor, Pasztor Sandor, revizuieşte obiectivele prioritare finanţabile cu fonduri europene prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria stabilite de predecesorul său, Cornel Popa.

Pasztor a anunţat joi că, în loc să promoveze proiectul declarat strategic prin votul consilierilor judeţeni în precedenta legislatură, vizând modernizarea drumului Şuşti-Moneasa în scopul dezvoltării turismului în Munţii Apuseni, va promova un alt proiect, deocamdată secret, ce vizează sistemul sanitar.

Şeful CJ a făcut anunţul joi, într-o conferinţă de presă, unde - la punctul "Diverse" - a vorbit despre lentoarea cu care se desfăşoară pregătirile în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră.

"Suntem la mijloc"

Referindu-se la încetineala cu care avansează acest program, Pasztor a amintit că, la fel ca omologii români din judeţele Timiş, Arad şi Satu Mare, precum şi cei ungari din judeţele Csongrad, Bekes, Hajdu Bihar şi Szabolcs-Szatmar, a făcut demersuri către administraţia centrală pentru a o presa, atât la Budapesta, cât şi la Bucureşti, să grăbească birocraţia din fiecare ţară. "Sunt schimburi de scrisori, adrese, întâlniri între cele două capitale, dar noi suntem aici la mijloc", a spus şeful CJ Bihor.

Concret, Pasztor a afirmat că, aşa cum colegii din Ungaria s-au adresat Guvernului lor, şi el, împreună cu colegii români, a cerut conducerii Autorităţii de Management de pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale, care gestionează Programul Ro-Hu, rezolvarea a două probleme.

"O problematică este cea a ajutorului de stat şi schemei de acordare a ajutorului de stat (...), iar cealaltă este poziţia Consiliului Concurenţei, care ne dă răspunsuri evazive la întrebările noastre", a spus Pasztor, explicând că CJ vrea să afle de pe acum ce obiective va putea propune spre finanţare aşa încât să nu se considere că printr-o investiţie nouă va influenţa o investiţie deja existentă, pentru a nu returna fondurile europene după realizarea investiţiei. El a dat ca exemplu proiectul "Drumul Vinului" al Consiliului Judeţean Arad, pentru care în prezent autorităţile din judeţul vecin trebuie să returneze câteva milioane de euro deoarece se consideră că ar fi "distorsionat" concurenţa unei firme private.

Infrastructură medicală, nu turistică

Dincolo de explicaţiile privind birocraţia de la Budapesta şi Bucureşti în care se împotmoleşte Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu, Pasztor a servit apoi surpriza. El a spus că s-a întâlnit, miercuri, cu un secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării şi că i-ar fi spus acestuia că CJ Bihor va promova spre finanţare, ca proiect strategic, nu drumul Şuşti-Moneasa, ci unul destinat îmbunătăţirii sistemului medical.

Cum pentru schimbarea proiectului strategic ar avea nevoie de votul consilierilor jdueţeni, Pasztor a spus că deocamdată, până la 1 septembrie, va realiza doar "o fişă de proiect", după ce în prealabil s-ar fi asigurat că intenţia sa va avea sprijinul factorilor din sistemul sanitar, dar şi al municipalităţii orădene.

Pasztor a spus că doreşte schimbarea proiectului strategic deoarece pentru modernizarea infrastructurii rutiere CJ ar putea obţine maximum 10 milioane euro, în timp ce pentru îmbunătăţirea sistemului medical ar accesa "circa 11,8 milioane euro, dar vom merge pe supra-programare, până la 14 milioane euro".

Mare secret mare

Şeful CJ nu a dat niciun fel de detalii despre proiectul pe care intenţionează să-l promoveze, iar pentru că i-ar fi imposibil s-o facă fără acceptul consilierilor PNL, care deţin 17 din cele 35 de voturi în forul deliberativ judeţean, a sugerat că l-ar putea obţine sau l-a şi obţinut deja. "Dacă facem un proiect de care toate părţile sunt mulţumite....", a spus Pasztor, lăsând restul frazei în suspensie.

Amintim că în ultimii doi ani, CJ şi Primăria Oradea s-au "confruntat" pe seama proiectului strategic al judeţului pentru perioada 2014-2020, în timp ce fostul preşedinte al judeţului, Cornel Popa, susţinut de consilierii judeţeni liberali, dar şi din PSD şi UDMR, pleda pentru modernizarea drumului Şuşti-Moneasa aşa încât să stimuleze dezvoltarea turismului în Apuseni, primarul Ilie Bolojan şi consilierii liberali de la municipiu au încercat să impună ca proiect strategic realizarea şoselei de centură metropolitane, de la intersecţia cu Calea Sântandreiului a actualei centuri peste câmp şi peste Crişul Repede până dincolo de Biharia, în viitorul nod de legătură cu Autostrada Transilvania.