Ambiţia consilierului judeţean ex-PDL-ist trecut la PSD Dorel Dume de a avea o carieră profesională cât mai înaltă ar putea costa scump, chiar decisiv, coaliţia prin care partidul său, împreună cu UDMR şi cu ALDE, conduce judeţul Bihor.

La începutul acestei săptămâni, Dume - până la 3 ianuarie director general al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri Oradea - şi-a preluat noua funcţie de director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, ceea ce impune prezenţa sa permanentă la Bucureşti, chiar şi în situaţii în care la Oradea au loc şedinţe ale Consiliului Judeţean Bihor.

"Mandatul de consilier judeţean al domnului Dume nu este în incompatibilitate cu funcţia din ANAR, care este o funcţie executivă, nu de demnitate publică", a declarat joi BIHOREANULUI preşedintele Pasztor Sandor, fost director tehnic la ABA Crişuri nevoit să renunţe la mandatul de consilier local în urmă cu trei ani, când a fost promovat secretar de stat în Ministerul Apelor. "Dar problema va fi prezenţa lui la şedinţele de Consiliu Judeţean. Dacă va fi, de exemplu, o inundaţie pe Siret, nu va putea veni la Oradea pentru şedinţă", a subliniat Pasztor.

Într-o asemenea situaţie - în condiţiile în care în prezent (după ce PSD a lăsat-o fără mandat pe Ana Maria Tiron, iar supleantul de pe lista de candidaţi a PSD Bihor nu a fost validat ca membru al CJ) coaliţia UDMR-PSD-ALDE din CJ Bihor mizează pe doar 17 consilieri judeţeni, la egalitate cu PNL - o eventuală absenţă a lui Dume de la şedinţă va permite liberalilor să devină majoritari.

În acest caz, cei 17 consilieri ai PNL cărora li s-ar opune doar 16 consilieri ai PSD, UDMR şi ALDE, ar putea supune la vot inclusiv schimbarea conducerii CJ, adică a preşedintelui Pasztor Sandor şi a vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Traian Bodea (procedură pentru care ar trebui, însă, să adune două treimi din voturi) sau pot, mult mai uşor, să-şi impună propriile proiecte, în detrimentul celor iniţiate de coaliţie.

Pe de altă parte, Pasztor a afirmat că, după ştiinţa sa, UDMR nu îşi doreşte să funcţia de director general al ABA Crişuri vacantată prin promovarea lui Dume la ANAR.

Surse ale BIHOREANULUI afirmă că, în acest caz, persoana care va ocupa această funcţie va fi un reprezentant al PSD Bihor, Sorin Guler, în prezent director tehnic. Acesta lucrează de trei decenii în sistem şi este originar din Ineu, judeţul Arad, locul de baştină al preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang.