Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, este mândru de realizările primelor 100 de zile de mandat, prezentate în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni la sediul UDMR Bihor, loc ales, spune el, "pentru că de aici am pornit, aici am făcut promisiunile în campanie".

O nouă strategie

Primul lucru cu care Pasztor se mândreşte este înlocuirea proiectului strategic finanţabil prin Programul Hu-Ro ce prevedea, între altele, modernizarea drumului Şuştiu-Moneasa, dar şi realizarea a două centre Salvamont în Munţii Apuseni, cu unul bazat pe patru "piloni" şi în care componenta forte va fi "creşterea capacităţii Centrului Oncologic" din Oradea prin achiziţia unui al doilea accelerator liniar de particule, dar cu păstrarea celor două centre Salvamont în munţi.

Al treilea "pilon" al proiectului, spune Pasztor, este implementarea unui sistem de telemedicină în spitalele din Salonta, Marghita şi Beiuş, iar cel din urmă dotarea cu simulatoare şi alte echipamente a Facultăţii de Medicină. În total, a spus Pasztor, valoarea estimată a proiectului este de circa 11-12 milioane euro, finanţarea urmând să fie obţinută prin Programul de Colaborare Transfrontalieră Ro-Hu.

În condiţiile în care vechiul proiect a fost adoptat prin vot în mandatul predecesorului său, Cornel Popa, Pasztor a spus că a obţinut "consensul" din partea celorlalţi factori implicaţi şi că, dacă va fi nevoie, "şi cred că va fi nevoie", noul proiect va fi adoptat tot prin Hotărâre a Consiliului Judeţean.

Muzeu, Aeroport, transport judeţean...

Tot ca realizări personale, Pasztor a prezentat reluarea lucrărilor pentru amenajarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor după un blocaj de 6 ani, astfel încât acesta va fi redeschis cel mai probabil în primăvară, parţial, şeful CJ adăugând că a lansat o licitaţie şi pentru achiziţia unui nou mobilier, lucrând în paralel la un studiu de fezabilitate pentru ca mobilierul special să fie achiziţionat, tot prin licitaţie, cu circa "6 sau 7 milioane euro", prin fonduri UE.

În ce priveşte Aeroportului, şeful CJ a afirmat că a preluat şi finalizat discuţiile cu companiile, deja începute la instalarea sa în funcţie, iar acum - prin anunţatele curse externe şi interne - Aeroportul a devenit "viabilizat", existând posibilitatea ca anul viitor să mai fie anunţate şi alte curse.

De asemenea, Pasztor a spus că a declanşat o strategie pentru transparentizarea transportului public de persoane în judeţ, în sensul montării de dispozitive GPS pe autobuze, dar şi implementării unui sistem de e-ticketing.

Studii pentru viitor

Preşedintele CJ a arătat, totodată, că a dispus elaborarea unor studii de fezabilitate şi pentru construirea în toate oraşele judeţului a unor bazine de înot, care vor costa între 500.000 şi 600.000 euro fiecare, urmând să se găsească şi soluţii de finanţare, iar după construirea acestora fiecare primărie de oraş le va prelua şi va cheltui circa 5.000 euro lunar pentru întreţinerea lor.

În aceeaşi serie, Pasztor a inclus alocarea a 30.000 lei din fondurile CJ pentru întocmirea a două studii de fezabilitate pentru velo-piste în nordul şi sudul Oradiei, după cum a promis în campanie, dar şi a unei alte sume, neprecizate, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru centura Salontei, sursele de finanţare pentru cei 9,5 km de şosea urmând să fie "identificate" ulterior.

"Nu mai este sanatoriu"

În fine, Pasztor a subliniat că a reuşit să încheie un contract pentru ca imobilul Policlinicii Mari, aflat în litigiu cu un ordin călugăresc al Episcopiei Romano-Catolice, să fie învelit în plasă şi boschetarii care îşi făceau veacul acolo să fie evacuaţi. În această privinţă, UDMR-istul a afirmat că dacă procesul va fi câştigat de CJ, are "idei ce să facem", precizând că se referă la un plan vechi de mulţi ani ca în această clădire să fie mutate mai multe instituţii subordonate pentru care în prezent CJ plăteşte chirii destul de însemnate.

Tot ca realizare personală, Pasztor a afirmat că a convins Primăria comunei Câmpani să cedeze un teren de 1.000 mp pentru realizarea unui proiect de aproape 300.000 franci elveţieni, derulat de mai mulţi ani în cooperare cu autorităţile elveţiene din cantonul St Gallen, în vederea construirii unui centru pentru pregătirea personalului Salvamont.

"Deja se vede că judeţul are o altă viteză, nu se mai poate spune, cum a spus presa, că este sanatoriu la Consiliul Judeţean. Cred că am trecut peste vârful muntelui şi am ajuns într-o parte din care nu se mai pot întoarce lucrurile", a  concluzionat şeful CJ Bihor.