Iisus este viu! Sute de orădeni l-au însoţit pe Mântuitor luni, în prima seară din Săptămâna Patimilor, pe Drumul Crucii către dealul Golgotei. Manifestarea, organizată de artistul ceramist Dan Leş în colaborare cu Asociaţia Bărbaţilor Creştini din Timişoara şi Asociaţia Servus din Baia Mare, a comemorat patimile şi drumul parcurs de Iisus înainte de răstignire.

Drumul Crucii a început în Parcul 1 Decembrie, unde circa 300 de orădeni, majoritatea adolescenţi şi copii, s-au adunat în bătaia soarelui, atraşi de vederea personajelor în haine de epocă.

Prinşi în scenetă

Conduşi de un centurion, soldaţii romani formaseră un careu în mijlocul căruia Iisus era bătut şi umilit sub ochii îndureraţi ai femeilor mironosiţe. Un Pilat obez care abia aştepta să se spele pe mâini de moartea Mântuitorului şi ticălosul care îl bătea de plăcere, reprezentând mulţimea însetată de sânge, întregeau tabloul răstingnirii.

Desfăşurat într-o atmosferă tensionată, întreţinută de fondul sonor dominat de tobe, de sunetul sec al loviturilor de bici şi de vederea unui Hristos însângerat călcat în picioare, spectacolul a fost realist până la indentificare.

Soldaţii, beşteliţi de centurionul care le cerea să scoată oamenii dintre personaje, nu se fereau să îmbrâncească la nevoie mulţimea, Pilat, care asuda din greu, dădea impresia că vrea să fie în altă parte, iar Mântuitorul chiar icnea pe bune ori de câte ori era izbit de beton.

Ticălosul şi-a jucat atât de bine rolul de bătăuş încât cerea palme. Până şi mulţimea care a însoţit procesiunea de-a lungul bulevardului Magheru, iar apoi pe Corso, şi-a jucat propriul rol. Călărită peste soldaţii care formau cordonul din jurul careului, "generaţia Facebook" se înghesuia să facă poze cu telefonul Mântuitorului căzut la pământ, ca să aibă ce "share-ui" pentru prieteni.

Spectacolul violent a culminat cu scena răstignirii, care a avut loc în piaţeta de lângă Liceul Ady Endre. Crucea enormă, Hristos cel desfigurat şi soldaţii strigând "La moarte!" formau un tablou emoţionant şi trist. Şi mai trist a fost, însă, că asistenţa nu s-a putut abţine să chicotească atunci când Mântuitorul era bătut sau să zâmbească larg la vederea crucificării.

Singur, un pruncuţ atârnat de mâna unui tânăr părea să îşi dea seama ce se întâmplă. Absorbit de imaginea lui Iisus cel bătut, micuţul a întrebat în sus către bărbat: "Da' Poliţia de ce nu se bagă?". "Aşa trebuie să se întâmple, Marius", i-a răspuns acesta. Semn că piesa nu s-a jucat chiar degeaba...

La poze

Bătut măr la Oradea, olarul Dan Leş, cel care a interpretat personajul principal, va avea încă multe de pătimit. "A fost greu, pentru că am făcut un drum extraordinar de lung. Fizic este istovitor. Se întâmplă să o mai încasezi din greşeală şi, dacă nu ai şcoala căderii, te poţi lovi destul de urât. Dar Dumnezeu m-a ferit de accidentări", a declarat Dan. La finalul evenimentului, după ce artistul a fost dat jos de pe cruce, unii orădeni au stat la rând cuminţi, pentru o poză cu Iisus.

Manifestaţia de la Oradea deschide un şir de procesiuni similare care vor avea loc săptămâna aceasta în Arad, Deva, Hunedoara, Braşov, Bucureşti şi Deta.

Scopul acestor manifestaţii este de a aminti credincioşilor că sărbătorile pascale înseamnă, dincolo de cadouri de la iepuraş şi dezlegarea la carne, că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât şi-a dat singurul fiu să moară pentru ea...