Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va face în weekend o vizită canonică în Bihor.

O vizită, două sfinţiri...

Întâi Stătătorul BOR a confirmat oficial, miercuri la prânz, participarea la două evenimente festive ale Eparhiei Bihorene.

"Va fi o vizită canonică în episcopia Oradiei în perioada 18 – 21 septembrie. Vizita este prilejuită de sărbătoarea centenarului restatornicirii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei (1920 – 2020), a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei (1680), precum şi a 325 de ani de la menţionarea episcopiei Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în diploma împăratului austriac Leopold Întâi (1695)", a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, cu ocazia vizitei în Bihor, Patriarhul Daniel va sfinţi sâmbătă biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din incinta mănăstirii Izbuc, iar duminică va târnosi Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" din Oradea.

Un calendar aglomerat

Potrivit calendarului vizitei, Patriarhul Daniel va ateriza vineri seară pe Aeroportul Oradea şi se va deplasa cu maşina la Izbuc pentru evenimentul de a doua zi.

"Avem deosebita bucurie ca slujba de sfinţire să fie oficiată de un sobor de ierarhi, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române", se menţionează într-un anunţ făcut de Obştea Sfintei Mănăstiri Izbuc.

Potrivit anunţului, programul liturgic va cuprinde de la ora 9 oficierea Sfintei Liturghii de către episcopul Oradiei şi Bihorului, Sofronie Drincec, pe o scenă din apropierea lăcaşului de cult. Începând cu ora 10, Preafericitul Daniel, însoţit de 20 de ierarhi care au confirmat invitaţia organizatorilor, va oficia târnosirea noii biserici a mănăstirii Izbuc.

Ulterior, duminică, Preafericitul Daniel va face sfinţirea Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din fostul centru civic. La fel ca în ziua precedentă, programul liturgic va începe de la ora 9, cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Preasfinţitul Sofronie Drincec. De la ora 11, Preafericitul Daniel, însoţit de un sobor de 28 de episcopi, va oficia slujba de târnosire a catedralei.

Cu mască şi cu distanţare

Având în vedere constrângerile impuse de pandemia de COVID-19, credincioşii nu vor avea acces în cele două lăcaşuri de cult în timpul oficierii slujbelor de sfinţire.

Aceştia vor urmări evenimentul pe ecrane de mari dimensiuni care vor fi scoase în aer liber. Credincioşii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie, iar organizatorii evenimentului s-au obligat să le pună la dispoziţie puncte de dezinfecţie.

Având în vedere circumstanţele excepţionale în care se desfăşoară cele două evenimente, pentru a evita aglomeraţia, credincioşii vor avea acces în Sfintele Altare, pentru închinare, timp de o săptămână, până pe 27 septembrie, şi nu doar în ziua sfinţirii acestora.