Judecătorii Curţii de Apel Oradea au pronunţat, joi, verdictul final în procesul patroanei fabricii de materiale de construcţii Eurobeton, Viorica Luca, acuzată că s-a folosit de falsuri ca să se împroprietărească în fals pe 5,4 hectare de teren - 1,2 hectare aparţinând cetăţeanului grec Pedros Ciobanidis, precum şi alte 3,2 hectare din domeniul public al Oradiei.

Concret, Luca a cumpărat suprafeţe ieftine, care au fost "multiplicate" apoi şi mutate din pix în CF-urile unor zone mult mai scumpe de topograful Calamar Francisc, documentele fiind avizate în final de consilierul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Florian Gug Şipoş, amândoi inculpaţi în dosar, alături de femeie.

În noiembrie anul trecut, Judecătoria Oradea a dispus pedepse grele în caz. Viorica Luca a fost condamnată la 8 ani de detenţie, la fel şi consilierul Florian Gug Şipoş, în timp ce topograful Calamar Francisc a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. 

Judecătorii au decis, de asemenea, desfiinţarea documentelor false, dispunând "restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor" şi i-a obligat pe cei trei la daune morale de 50.000 euro în favoarea cetăţeanului grec, respingând însă pretenţiile civile formulate de cele 42 de persoane care au cumpărat terenurile de la escroacă, precum şi cele formulate de Comisia Locală pentru aplicarea Legii fondului funciar şi de Municipiul Oradea prin primar.

Acum, Curtea de Apel Oradea a „îmblânzit” pedepsele în caz. „Instanţa a admis apelurile declarate de inculpaţi şi a redus pedepsele la câte 4 ani de închisoare cu executare în regim de detenţie, pentru fiecare. Soluţia dispusă este una definitivă”, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, judecătorul Claudia Rus.

Luca mai are un proces în dezbaterea Judecătoriei Oradea, deschis tot pentru o escrocherie imobiliară, care a provocat municipiului un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. În respectivul caz, femeia e acuzată că, având complicitatea unei foste funcţionare de la Oficiul de Cadastru, Eugenia Pop, în prezent referentă - suspendată - a Primăriei Oradea, a "furat" 4,4 hectare în zonele cele mai scumpe ale oraşului, pe care ulterior le-a înstrăinat.