Patronatele bihorene au ajuns la limita răbdării. Într-o scrisoare deschisă adresată joi ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sebastian Lăzăroiu, Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) a reclamat că "Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bihor a făcut o regulă în a hărţui şi a intimida agenţii economici bihoreni şi de a cultiva un climat de intimidare în relaţia cu mediul economic".

Potrivit documentului, semnat de directorul general Dan Octavian, "mai nou, odată cu modificările aduse noului Cod al Muncii, ITM a organizat o seamă de controale, pe raza judeţului, într-un mod abuziv făcând demonstraţii de forţă, beneficiind şi de participarea jandarmeriei, poliţiei şi altor organe ale statului. Sub influenţa intimidării, s-au luat declaraţii "pe propria răspundere" de la angajaţii agenţilor economici, s-au făcut controale cu uşile închise, s-au făcut presiuni, dând dovadă de lipsă de decenţă şi profesionalism".

Patronatele bihorene au ţinut să sublinieze că în majoritatea cazurilor, controalele s-au încheiat cu consemnarea unor nereguli minore. În acest context, AFB i-a cerut ministrului Lăzăroiu să pună capăt controalelor abuzive şi să dispună un control la ITM Bihor. "În calitate de contributori ai statului şi de cetăţeni care respectă legile ţării vă rugăm domnule ministru să luaţi măsurile ce se impun şi să verificaţi activitatea ITM Bihor. Acţiunile abuzive de gen "comando" asupra firmelor bihorene în scop de intimidare, faptul că de cele mai multe ori în timpul acestor controale a fost oprită producţia, tratarea ca nişte infractori a întreprinzătorilor şi managerilor nu mai poate continua într-o ţară democratică", se menţionează în comunicat.

În încheierea scrisorii deschise, AFB a făcut un apel către ministrul Lăzăroiu pentru restabilirea unei "stări de normalitate" între mediul economic şi instituţia de control.