Guvernul a hotărât marţi impozitarea cu 1,5% a clădirilor din parcurile industriale până acum scutite prin lege. Măsura este menită să crească încasările la bugetul central şi obligă proprietarii clădirilor la plata impozitului pe primele şase luni ale anului până la data de 25 mai.

Patronatele protestează

Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) şi Federaţia Patronilor Bihor (FPB), două dintre cele mai importante organizaţii patronale bihorene, au luat poziţie la începutul acestei săptămâni, în mod public, împotriva taxării clădirilor din parcul industrial.

"O astfel de prevedere legală propune aplicarea unui impozit retroactiv care într-un stat de drept ar fi declarată neconstituţională. De asemenea, abrogă în mod implicit o parte din facilităţile acordate prin actele normative care reglementează înfiinţarea şi funcţionarea Parcurilor Industriale, şi anume scutirea de impozitul pe construcţii pentru o perioadă determinată de timp", se menţionează într-un comunicat de presă al AFB.

Reprezentanţii organizaţiilor susţin că măsura va genera oprirea imediată a investiţiilor în curs care în Parcul Industrial Eurobusiness Oradea se ridică la 100 milioane euro, nerealizarea a circa 2.600 noi locuri de muncă, relocarea investitorilor spre parcurile din ţările vecine, creşterea numărului de firme intrate în insolvenţă şi transmiterea către investitori a unui semnal de neîncredere şi instabilitate.

AFB a transmis petiţii prin care a cerut eliminarea prevederii care privind impozitarea cu 1,5% a clădirilor din parcul industrial către premierul Victor Ponta, ministrul Economiei Constantin Niţă şi ministrul Finanţelor Ioana Maria Petrescu.

"Un şoc fără precedent!"

La rândul său, conducerea FPB, care s-a şi întâlnit cu reprezentanţi ai firmelor din parcul industrial, şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la stabilitatea mediului de afaceri local în condiţiile în care la mijlocul anului firmele sunt informate că au de plătit o taxă în plus.

"Îngrijorarea noastră pleacă de la impredictibilitatea legislativă care apasă pe umerii investitorilor. "Este un şoc fără precedent pentru firmele din Parcul Industrial" - mărturisea unul din reprezentanţii investitorilor. Practic, acel 1,5% impozit pe construcţii speciale prevăzut în HG anulează complet clauzele contractuale actuale, premizele pe baza căruia a fost luată decizia de locatare în Parcul Industrial şi bruma de beneficii pe care administraţia locală a consimţit să o acorde investitorilor medii şi mari pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea economică de durată a zonei", se menţionează în comunicatul FPB.

Reprezentanţii celor două organizaţii patronale susţin că prin impozitarea clădirilor din parcul industrial Guvernul nu doar că nu stimulează dezvoltarea politicilor locale, ci împiedică, îngrădeşte şi limitează pârghiile pe care le au autorităţile locale pentru atragerea de investitori.