O anchetă care vizează 15 persoane bănuite de evaziune fiscală şi o pagubă de aproape 1,5 milioane lei provocată bugetului de stat a fost finalizată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor care au anunţat, vineri, că au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bihor, în dosar sunt anchetaţi doi bărbați de 32, respectiv 42 de ani, ambii din comuna Gepiu, administratorii unor firme din aceeaşi localitate, dar şi alte 13 persoane cu vârste cuprinse între 29 și 55 de ani, din Bihor și Arad.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii îi bănuiesc pe cei doi administratori din comuna Gepiu că, în perioada 2013 – 2014, ar fi pus la dispoziția celor 13 persoane care reprezentau 23 de societăți comerciale din județele Bihor și Arad, facturi fiscale fictive”, se precizează în comunicatul Poliţiei.

Facturile, spun poliţiştii, atestau în mod nereal efectuarea unor operațiuni de achiziții fictive de mărfuri ori prestări servicii, scopul fiind „sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat”.

Beneficiarii facurilor, la fel ca şi cei doi afacerişti din Gepiu care le-au emis, sunt inculpaţi acum pentru evaziune fiscală.

„Prejudiciul totat cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 1.484.288 lei, din care au fost recuperați 647.882 lei, prin plăți directe efectuate de cei în cauză, respectiv prin aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile care le aparțineau”, se precizează în informare.

Pe parcursul cercetărilor, în cursul lunii februarie, respectiv martie, cei doi bărbați din Gepiu au fost reținuți pentru 24 de ore, ulterior ambii fiind puşi sub control judiciar. Celelalte 13 persoane sunt anchetate în stare de libertate.

Dosarul a fost înaintat, joi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunerea de trimitere în judecată a tuturor celor 15 persoane.