Patronii bihoreni vor autostradă în cel mai scurt timp posibil. Trei dintre cele mai importante organizaţii patronale bihorene - Federaţia Patronilor, Camera de Comerţ şi Industrie şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii - i-au cerut printr-o adresă ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova, ca lucrările la autostrada Transilvania să înceapă dinspre frontieră.

"În cazul în care lucrările vor demara dinspre graniţa cu Ungaria spre Suplacul de Barcău, avantajele vor fi multiple pentru că fiecare tronson racordat va avea o finalitate economică imediată!", se menţionează în adresă.

Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri bihorean, noua abordare strategică a acestei investiţii nu va influenţa în niciun fel costul lucrărilor, dar va aduce beneficii transportatorilor români cu cel puţin un an înaintea finalizării tronsonului Suplacu de Barcău - Borş.

Printre argumentele patronilor se numără faptul că autostrada va intersecta la mai puţin de 10 kilometri de graniţă DN 19 (E671) racordând judeţele Bihor şi Satu Mare la reţeaua europeană de autostrăzi, inclusiv tronsonul ungar de autostradă M3, fapt care va provoca efecte economice datorită creşterii volumului de mărfuri tranzitate şi a siguranţei în trafic dar şi reducerea timpilor de deplasare, a cheltuielile cu reparaţiile, a poluării şi consumului de carburant.

"În ultimii ani am avut parte de prea multe promisiuni şi prea puţine fapte în această direcţie", se menţionează în adresa patronatelor bihorene.

Potrivit adresei, abordarea lucrărilor dinspre graniţă spre interiorul ţării va impulsiona şi realizarea celorlalte tronsoane pentru că va pune presiune pe darea în exploatare a fiecărui tronson ulterior.