Cinci persoane au fost reţinute, joi dimineaţă, în timpul unei acţiuni în forţă a poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog, efectuată sub coordonarea unui procuror al DIICOT Oradea.

Poliţiştii au făcut percheziţii la locuinţele a cinci persoane suspectate că se ocupă de traficul ilicit de etnobotanice, în urma cărora au ridicat 230 de grame de pulbere şi 2.200 de plicuri de substanţe cu efect psihoactiv. "Totodată, au fost găsite şi ridicate diverse înscrisuri, telefoane mobile, ceasuri de lux, suma de 60.000 lei. De asemenea, au fost identificate trei autoturisme de lux folosite de suspecţi (marca BMW X5 - n.r.), pe care procurorul DIICOT a pus sechestru până la finalizarea cercetărilor", se arată într-un comunicat al Poliţiei Bihor.

Gruparea era coordonată de fraţii Ciprian Iova, 29 de ani, şi Ovidiu Iova, 27 de ani, ambii profesori de sport, care, în perioada martie - octombrie, au procurat etnobotanice de la diverse persoane fizice din ţară, prin intermediul firmelor de curierat rapid, pe care, mai apoi, le-au distribuit în Oradea prin intermediul altor trei orădeni, Toma Martin, 21 de ani, Lucian Heveşi, 25 de ani, şi Iosif Daniel Lingurar, 26 de ani.

Distribuitorii vindeau cu schimbul, asigurând consumatorilor distribuţia non-stop, livrând marfa inclusiv la domiciliul clientului. Cei trei distribuitori erau plătiţi pentru serviciile prestate în funcţie de cantitatea de produse vândute, spun poliţiştii.

"Învinuiţii au vândut aceste substanţe în magazinul Euphoria Shop, iniţial deschis pe strada Moscovei şi mai apoi pe strada Emilian Chitul din Oradea. Aceştia au folosit societăţi în scop de "paravan" pentru a nu fi descoperită activitatea comercială ilicită pe care o desfăşurau cu substanţe cu efect psihoactiv", se arată într-un comunicat al DIICOT Oradea.

La finalul percheziţiilor, cele cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, apoi audiate la sediul DIICOT Oradea, urmând ca ulterior, în cazul în care se impune, să fie prezentate instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Conform poliţiştilor, cei cinci sunt suspectaţi de comiterea unor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi de Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, fără însă ca aceste infracţiuni să fie nominalizate. "Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 15 de ani", mai arată comunicatul Poliţiei Bihor.

Reţinerea celor cinci vine după ce în ultima perioadă au avut loc mai multe controale în cadrul unei ample acţiuni derulate de nouă instituţii ale statului, menită să închidă ultimele două magazine de "etnobotanice" din Oradea, Euphoria, deţinut de fraţii Iova, şi Happy Place.

Cu toate că autorităţile susţineau că această campanie a fost un succes, BIHOREANUL a demonstrat că, adaptaţi rapid la situaţie, dealerii de "droguri legale" îşi vedeau mai departe de afaceri, furnizând plicurile cu prafuri şi ierburi "la domiciliul" clientului.

Deşi patronul Euphoria şi-a pus în vitrină afişe cum că magazinul e non-stop închis, a avut totuşi grijă să-şi lase numerele de telefon la vedere. Ca urmare a unei comenzi telefonice, unul dintre "colaboratorii" săi livrau etnobotanicele oricărui muşteriu, la locul indicat. Inclusiv reporterului BIHOREANULUI, client "sub acoperire".

Citiţi totul pe această temă în articolul: Hoţii şi vardiştii: Comercianţii de etnobotanice îşi vând produsele "la domiciliul" clientului