Soţii Simona şi Florin Gabriel Dume, patronii cunoscutei firme de construcţii Dumexim SRL, au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii DNA Oradea, într-un dosar în care sunt acuzaţi că s-au folosit de documente măsluite pentru a obţine un contract public de 1,5 milioane de euro, finanţat din fonduri europene. Datele făcute publice lasă impresia unei răfuieli între două societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2013, în timpul licitaţiei organizată de Primăria Bulz pentru atribuirea unui contract finanţat din fonduri europene (FEADR), intitulat "Servicii de proiectare şi lucrări de execuţie - Modernizare drum forestier Valea Iadului - Comuna Bulz", Simona Dume, administrator al firmei Dumexim, ar fi ataşat la oferta de licitaţie oferte de preţ false.

"Inculpata a aplicat ştampila "Conform cu originalul", semnătura şi ştampila SC Dumexim SRL, pe fiecare copie a ofertelor de preţ, atestând în mod nereal că originalul ofertelor de preţ ar exista în realitate şi că au fost emise de firmele respective", se arată în comunicatul DNA.

Valoarea proiectului atribuit Dumexim a fost estimată la 6 milioane de lei, fără TVA, echivalentul a 1.401.330 euro.

Ulterior, spun procurorii, una dintre firmele participante la respectiva licitaţie, a denunţat la DNA fapta, iar pentru a putea beneficia de prevederile legale care permit reducerea pedepsei la jumătate pentru cei care denunţă infracţiuni de corupţie, Simona Dume a făcut la rândul ei un denunţ împotriva... denunţătorului.

Concret, aceasta a reclamat faptul că şi denunţătorul s-a folosit de falsuri la licitaţie, depunând ca probe copii ale mai multor documente, printre care şi o declaraţie semnată de un angajat al Dumexim, autentificată la notariat. Respectivul fusese, la momentul licitaţiei de la Bulz, angajat al denunţătorului şi, potrivit declaraţiei notariale, reprezentanţii respectivei societăţi i-ar fi falsificat semnătura pe un curriculum vitae anexat la oferta pentru disputata licitaţie.

Documentul s-a dovedit, însă, un fals, potrivit procurorilor. "Această declaraţie notarială, necorespunzătoare adevărului, a fost obţinută la data de 24 ianuarie 2014, urmare a faptului că inculpatul Dume Florin Gabriel a constrâns moral persoana respectivă pentru ca aceasta să nu-şi recunoască semnătura", se arată în comunicatul DNA, care precizează că, pentru faptele lor, soţii Dume au fost reţinuţi 24 de ore.

Pe Simona Dume anchetatorii o acuză de tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi inducerea în eroare a organelor judiciare, în timp ce soţului ei i s-au reţinut acuzaţiile de şantaj, participaţie improprie la infracţiunea de fals în declaraţii şi inducerea în eroare a organelor judiciare.

Procurorii DNA au mai anunţat că, joi, cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.