Biroul de presă al Poliţiei Bihor a anunţat, joi, trimiterea în judecată a 6 persoane care au format cea mai amplă reţea de traficanţi de substanţe psihoactive din Bihor sub acuzaţia de constituire de grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Este vorba despre reţeaua coordonată de fraţii Ciprian (30 ani) şi Ovidiu (28 ani) Iova, doi foşti profesori de sport, patronii magazinului de etnobotanice Euphoria. Cei doi se află în atenţia poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea - Serviciul Antidrog de mai bine de un an şi au fost arestaţi în toamna anului trecut, în cadrul unei anchete coordonate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea.

Etnobotanice non-stop

Începând cu 2009, profitând de vidul legislativ în domeniul combaterii distribuţiei de substanţe cu efecte psihoactive, fraţii Iova au reuşit să pună bazele unei ample reţele de procurare şi distribuţie a etnobotanicelor în Bihor, atât printr-un magazin de profil, iar ulterior şi prin intermediul unui apartament special închiriat şi utilizat ca punct de desfacere.

După 13 noiembrie 2011, data intrării în vigoare a Legii nr.194/2011 care interzice comercializarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, cei doi au continuat afacerea. Din ancheta poliţiştilor a reieşit că fraţii Iova procurau etnobotanicele de la doi furnizori din Buzău şi Prahova, care în prezent se află arestaţi preventiv în judeţele de domiciliu, respectiv de la Andrei Cristian Eremia, 26 ani, din Bucureşti.

În Bihor, distribuţia etnobotanicelor era asigurată atât de cei doi fraţi, cât şi de trei colaboratori, Călin Lucian Martin, 22 ani, Lucian Heveşi, 26 de ani, ambii din Oradea şi Iosif Daniel Lingurar, 27 de ani, din Aleşd. "Cei trei comercializau produsele cu schimbul, asigurând consumatorilor o distribuţie non - stop şi livrări inclusiv la domiciliul clientului", se specifică în comunicatul Poliţiei Bihor.

Sechestru pe maşini de lux, ceasuri scumpe şi bani

Reţeaua a fost destructurată în urma unei acţiuni în forţă, pe 25 octombrie. Atunci, distribuitorul bucureştean, Andrei Cristian Eremia, a fost prins în flagrant de poliţiştii BCCO Oradea în timp ce încerca să îi predea capului grupării, Ciprian Iova, 2.900 de pliculeţe cu substanţe cu efecte psihoactive.  

În paralel, alte echipaje ale poliţiştilor BCCO Oradea au descins atât la locuinţele fraţilor Iova şi ale angajaţilor acestora, Martin, Heveşi respectiv Lingurar, cât şi la apartamentele folosite de către aceştia pentru vânzarea etnobotanicelor. În urma percheziţiilor, poliţiştii antidrog au descoperit şi confiscat 2.800 de pliculeţe cu substanţe psihoactive, cu diverse denumiri, ambalaje de diverse tipuri, presă pentru ambalat şi aproximativ 250 de grame de substanţă cu efect psihoactiv, neporţionată.

În finalul acţiunii, poliţiştii au reţinut toate cele 6 persoane implicate caz - fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, Călin Lucian Martin, Lucian Heveşi, Iosif Daniel Lingurar şi Andrei Cristian Eremia - iar o zi mai târziu aceştia au fost arestaţi preventiv, măsură menţinută până în prezent.

"În cauză au fost cercetate 120 de persoane, clienţi fideli ai reţelei, care au cheltuit importante sume de bani pentru procurarea substanţelor interzise. Doar în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012, se apreciază că suspecţii ar fi obţinut un profit net de 1.242.122 lei din comercializarea produselor respective", se arată în informarea Poliţiei.

Pentru recuperarea prejudiciului, au fost ridicate de la suspecţi trei autoturisme de lux, ceasuri, telefoane mobile şi importante sume de bani, bunuri asupra cărora a fost instituit sechestru asigurator.

Acum, procurorii DIICOT au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată în tare de arest preventiv a celor 6 persoane pentru constituire de grup organizat iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei şase riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 8 ani.

Citiţi pe larg despre afacerea celor doi foşti profesori de sport în articolul: Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI: De ce au fost arestaţi fraţii Iova şi angajaţii lor