Reprezentanţii companiei Technova Invest, implicaţi într-un dosar penal care vizează o fraudă fiscală de 6,5 milioane de lei, au făcut, joi, primele declaraţii publice legate de caz.

Într-un comunicat transmis BIHOREANULUI, conducerea firmei a precizat că atât societatea cât şi persoanele citate pentru audieri s-au prezentat la organele de urmărire penală la fiecare solicitare, "acordând sprijinul necesar desfăşurării în bune condiţii a procedurilor legale".

Reprezentanţii companiei susţin, însă, că urmărirea penală declanşată împotriva Technova Invest îngreunează activitatea societăţii şi a provocat îngrijorare în rândul partenerilor de afaceri externi. 

"Societatea are în prezent peste 100 de angajaţi, cifra totală de afaceri pe perioada 2007-2015 fiind de 408.646.208 lei, iar contravaloarea taxelor şi impozitelor achitate la bugetul de stat în această perioadă este de 65.319.179 lei, numai pe parcursul anului 2015 fiind achitată suma de 12.499.137 lei. În aceste condiţii interesul nostru vizează lămurirea cât mai rapidă a cauzei sub toate aspectele", au transmis oficialii firmei.

Patronii Technova Invest îşi exprimă, totodată, speranţa ca anchetatorii să le respecte drepturile şi prezumţia de nevinovăţie. "Atât societatea cât şi reprezentanţii acesteia îşi manifestă încrederea în justiţia din România, în desfăşurarea procedurilor penale cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a drepturilor persoanelor acuzate în condiţiile în care în acest moment considerăm că activitatea comercială a societăţii s-a desfăşurat în condiţii de strictă respectare a legii", se mai arată în comunicat.

După cum se ştie, compania orădeană Technova Invest, cunoscut distribuitor de materiale pentru instalatii termice a ajuns în centrul unei anchete penale declanşată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al procurorilor, în perioada 2007-2015, reprezentanţii societăţii, Purdea Mihai şi Portelechi Florin, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii comerciale cheltuieli nereale constând în livrări de bunuri şi prestări de servicii, în baza unor documente justificative fictive emise de societăţi comerciale cu comportament fiscal inadecvat, ori care nu pot face dovada deţinerii bunurilor livrate sau nu au avut angajaţi care ar fi putut presta respectivele servicii. Scopul înregistrărilor fictive era de a eluda obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat, prejudiciul total fiind calculat la 6.574.503 lei.

Pe 4 iulie, anchetatorii au efectuat mai multe percheziţii atât la sediile firmelor administrate de reprezentanţii companiei, cât şi la locuinţele celor doi administratori, iar câteva zile mai târziu, averile celor doi oameni de afaceri şi a societăţii au fost puse sub sechestru.