Cei doi sunt acuzaţi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea că, în perioada 2008 - 2009, au format o reţea de crimă organizată specializată în înşelăciuni prin case de schimb valutar, stabilind un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii.

Din cercetările poliţiştilor BCCO Oradea, reprezentanţii Saralex, Alexandru Podgoreanu şi Cozmin Dragoş Ioneşti, au selectat personalul din rândul celor dispuşi să înşele clienţii şi i-a instruit despre modul în care trebuie să opereze.

foto  4.jpg"Foloseau diferite panouri înşelătoare de afişare a ofertei de preţuri, amplasate într-un loc vizibil la intrarea în casele de schimb. Clienţilor le sărea în ochi cursul pentru cumpărarea cecurilor de călătorie sau pentru bancnotele uzate, care era mult mai mare decât cursul practicat la alte case schimb valutar şi nu mai observau menţiunea din partea de jos a panoului, referitoare la cursul efectiv de schimb al valutelor. Panourile de oferte erau concepute să pară identice cu ale altor case de schimb", a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Nemulţumiţii, bătuţi de paznici

De asemenea, clientului i se dădea să semneze un formular de acceptare a schimbului valutar, dar în aşa fel încât să nu aibă posibilitatea să-l citească, deoarece casierul i-l întindea prin sertarul de la ghişeu, astfel încât să treacă doar un colţ pentru semnătură, restul formularului fiind acoperit de palma casierului. Clientul semna, având încredere în preţul pe care îl văzuse afişat şi pe care i-l confirmase verbal angajatul de la ghişeu.

Abia după ce primea banii, oamenii îşi dădeau seama că au fost înşelaţi, iar în momentul în care solicitau anularea tranzacţiei şi restituirea banilor, erau refuzaţi, cu motivaţia că semnaseră acel accept de schimb valutar. "Majoritatea persoanelor astfel înşelate declară că au fost bruscate de angajaţii caselor de schimb şi scoase afară din incintă de către personalul de pază, dacă continuau să îşi susţină punctul de vedere", a declarat Alina Dinu.

Alt nume, acelaşi nărav

În urma demersurilor făcute de poliţiştii BCCO Oradea la Banca Naţională a României şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, anul trecut activitatea firmei Saralex a fost suspendată pentru o perioadă de 90 de zile.

Podgoreanu şi-a reluat însă activitatea în scurt timp, la patru din punctele de lucru din Oradea, dar pe o altă societate, Exchange, cu acelaşi administrator şi aceiaşi angajaţi, folosindu-se de metode identice de inducere în eroare a clienţilor.

"Tot în urma demersurilor poliţiştilor BCCO Oradea, ANPC a emis un ordin care reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani. Acest ordin a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010, iar de atunci nu au mai fost reclamaţii", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

În total, peste 200 de orădeni au făcut plângeri la poliţie împotriva escrocilor, iar prejudiciul creat de reprezentanţii Saralex clienţilor se ridică la 260.000 de lei, la care se adaugă alţi 29.000 de lei, prejudiciu creat de firma Exchange.

Pe lângă cele două persoane arestate, poliţiştii au pus sub învinuire 16 angajaţi ai caselor de schimb valutar din Oradea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

Patronul societăţii, Alexandru Podgoreanu, a fost cercetat în mai multe dosare penale deschise în diverse zone ale ţării, pentru înşelăciune.