Bărbatul în vârstă de 51 ani era cunoscut în Oradea. Fost comerciant, Ioan Ilisie îşi cumpărase după Revoluţie o mică alimentară în cartierul Velenţa, pe care, de-a lungul timpului, a extins-o. Ultima investiţie, pentru un corp de birouri, a fost făcută dintr-un credit de 200.000 de euro de la Banca Italo Romena pentru care Ilisie şi-a ipotecat întregul imobil.

Din toamna anului trecut, însă, omul de afaceri a rămas fără chiriaşi în spaţiile de birouri şi a intrat în incapacitate de plată. „A încercat să obţină o reeşalonare a creditului, însă banca nu a acceptat, ci a demarat procedura de executare. Se temea că o să-i vândă întregul imobil, la bani mărunţi, cum au făcut şi cu alţii. A muncit toată viaţa şi urma să rămână fără nimic", povesteşte un prieten al patronului.

Vecinii spun că familia era îngrijorată de săptămâni întregi din cauza bărbatului, care suferise un şoc pe fondul problemelor financiare. „Mi-au spus copiii lui că l-au tot sunat, să vadă ce face, că ştiau că e supărat. L-au sunat şi marţi, după ce a plecat de la firmă. La un moment dat, nu le-a mai răspuns. Noi am auzit o pocnitură, pe la prânz. Am încercat să intrăm la ei, să vedem ce s-a întâmplat, dar era închis. Am sunat-o pe soţia lui şi am intrat împreună cu ea", spune una dintre vecinele familiei.

În primă fază, trupul bărbatului a fost de negăsit. Totuşi, când au văzut deschis dulapul cu puştile de vânătoare, cele două femei şi-au dat seama că ceva rău s-a întâmplat. „L-am găsit greu, că era căzut între gard şi filigorie. Din pod l-am văzut. Îmi pare rău de el, era un om tare bun, nu trebuia să facă acest lucru că se putea găsi o rezolvare la probleme", zice orădeanca.

Ioan Ilisie s-a împuşcat cu arma de vânătoare în piept, marţi, la prânz, şi va fi înmormântat joi, 18 martie 2010, de la ora 14, ceremonia fiind programată la Capela Haşaş din cimitirul municipal.

Conducerea Băncii Italo Romena, cea care a cerut executarea silită a omului de afaceri, a refuzat, deocamdată, să facă să facă declaraţii pe această temă.