Potrivit unor surse judiciare, în cursul zilei de joi patronul cunoscutului lanţ de magazine Trei G, Ion Govoreanu, 42 de ani, va fi pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, în două dosare, aflate în lucru la Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor.

Omul de afaceri e acuzat că s-a folosit de mai multe firme în insolvenţă, aflate pe numele unor apropiaţi sau ale unor persoane lipsite de resurse materiale, pe care a efectuat tranzacţii, sustrăgându-se de la plata TVA şi a accizelor.

Sursele citate afirmă că ancheta este una foarte dificilă, deoarece numărul firmelor implicate este foarte mare. „Persoana cercetată stătea în spatele unei adevărate caracatiţe financiare", afirmă sursele BIHOREANULUI.

Mai multe echipaje ale poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, alături de procurori ai Parchetului Oradea şi de procurori ai DNA, au descins încă de joi dimineaţă la sediile firmei Trei G şi efectuează percheziţii atât la sediul central, cât şi la mai multe puncte de lucru ale societăţii.

Fiecare maşină care intră şi iese din curtea firmei este controlată de anchetatori, care ridică documente contabile, sisteme informatice şi alte probe din birouri.
Tot joi, Govoreanu va fi audiat de procurori şi i se va aduce la cunoştinţă începerea urmăririi penale. Lui i se impută că ar fi prejudiciat statul, prin acţiunile evazioniste, cu aproximativ 3 milioane de euro.

În nume propriu sau prin membrii familiei sale, Ion Govoreanu controlează un număr de 19 firme, toate înregistrate în judeţul Bihor, cu diverse domenii de activitate, pornind de la comercializarea de alimente, fructe şi legume, până la construcţii, schimb valutar, consultanţă sau asigurări, având o cifră de afaceri cumulată de milioane de euro anual. Multe dintre ele figurează însă pe pierderi, iar unele au activitatea suspendată din primăvara acestui an.

Contactată de BIHOREANUL, Mihaela Govoreanu, soţia omului de afaceri şi asociată a acestuia, a negat existenţa unei anchete împotriva patronului. "Nu există nicio anchetă împotriva soţului meu, nici de Poliţie şi nici de către procurorii DNA. Sunt într-adevăr verificări, dar sunt unele de rutină, controale încrucişate efectuate de Garda Financiară şi Poliţie, la fel cum se întâmplă şi în cazul altor firme", a declarat femeia.