Operaţiunea de marţi a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care îl viza în principal pe patronul depozitului en-gros de legume-fructe Bella Internaţional, cetăţeanul turc Mevlut Direybatogullari, acuzat de evaziune fiscală de 2,5 milioane de euro, s-a lăsat cu arestări.

La propunerea procurorilor, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a dispus, miercuri, arestarea pentru 30 de zile a afaceristului turc şi a conaţionalului său, Nese Neset, agent de vânzări pe zona Satu Mare.

Pentru alte două persoane, Cătălin Voicu, respectiv Iuhasz Istvan, patroni ai unor firme fantomă care "alimentau" compania Bella Internaţional cu facturi fictive, judecătorul a respins propunerea procurorilor, de arestare, dispunând cercetarea lor sub control judiciar.

"S-a luat în considerare în cazul celor doi faptul că au avut un rol mai redus în comiterea infracţiunilor", a explicat pentru BIHOREANUL prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa.

Potrivit acestuia, anchetatorii au aplicat sechestre pe bunurile şi conturile societăţii orădene. "Din datele pe care le deţinem, creanţele pe care compania le are de încasat de la partenerii de afaceri acoperă paguba creată bugetului de stat", a mai spus Popa.

Cele patru persoane prezentate la Tribunalul Bihor au fost ridicate cu o zi mai devreme în cadrul unei operaţiuni de amploare a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor care, coordonaţi de un procuror de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au descins în percheziţii în Bihor, Satu Mare şi Timişoara, într-o anchetă ce vizează o fraudă fiscală de 2, 5 milioane de euro în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume-fructe.

Din verificările făcute până în prezent, afacerea a fost pusă pe picioare de patronul Bella Internaţional, firmă profilată pe tranzacţii intracomunitare cu legume şi fructe. Cetăţeanul turc declara achiziţiile intracomunitare, însă, pentru a diminua obligaţiile fiscale către bugetul de stat, în paralel înregistra şi achiziţii fictive de marfă din plan intern de la alte societăţi, unele de tip "fantomă".