Patronul Trei G, Ion Govoreanu, îşi va petrece sărbătorile şi anii care vor urma în închisoare, după ce Curtea de Apel Oradea a pronunţat, joi seară, verdictul final în dosarul în care era acuzat de o pagubă de aproape 1,4 milioane de lei în dauna bugetului de stat.

Frauda a fost comisă de afacerist prin tranzacţii ilicite cu zahăr în perioada 2004-2005, făcute pe o firmă înfiinţată în comuna Vadu Crişului, For United SRL. Prin firma respectivă, Govoreanu importa zahăr pentru producţia de "Zaharom", zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao, însă, în realitate, doar îl ambala şi îl vindea în magazine.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor în 2013, avându-i ca inculpaţi pe Ion Govoreanu şi pe unul dintre colaboratorii săi, Ionuţ Alexe Ionescu, patronul Simonela Com, acuzat că şi-a devalizat propria firmă cu 130.000 lei.

Procesul a început la Tribunalul Bihor unde, un an mai târziu, Govoreanu a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, plus plata celor 1,4 milioane lei, prejudiciul pe care l-a cauzat bugetului de stat.

Faţă de Ionescu, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii speciale a răspunderii penale, însă au dispus confiscarea sumei pe care a delapidat-o, care va intra în vistieria statului.

Nemulţumit de sentinţă, Govoreanu a atacat-o cu apel, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea unde, joi, dezbaterile au luat sfârşit.

Ultimul termen de judecată a început la ora 16, pentru ca avocaţii afaceristului - maestrul Gheorghiţă Mateuţ, din Bucureşti, şi avocata Silvia Tudor, din Suceava - să poată ajunge la dezbateri şi să-şi prezinte pledoariile, după care judecătorii au intrat în deliberări. După circa 5 ore, au decis să menţină sentinţa iniţială şi să-l trimită pe afacerist după gratii.

BIHOREANUL a aflat că decizia a fost transmisă de îndată la Tribunalul Bihor unde mandatul de executare al pedepsei a fost emis imediat şi trimis apoi la Poliţie, care l-a şi pus în aplicare. Astfel, spun sursele BIHOREANULUI, afaceristul a ajuns în arest încă de joi seară.

După cum ziarul nostru a mai scris, dosarul "Zahărul" este unul vechi, frauda fiind sesizată încă din 2005 de Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bihor. Aici, însă, ancheta a stagnat vreme de cinci ani. În 2010, dosarul a fost predat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor care, în 2013, l-au trimis în faţa instanţei.

Celebrul evazionist orădean mai e judecat, la Tribunalul Bihor, pentru coordonarea unui carusel evazionist prin care a eludat plata a peste 22 milioane de euro, constând în TVA pentru tranzacţiile intracomunitare efectuate.

Citiţi despre cum a fenta Govoreanu statul în afacerile sale cu zahăr în articolul: Escrocheria Trei G