Tribunalul Bihor a pronunţat, vineri, primul verdict în dosarele de evaziune deschise pe numele afaceristului orădean Ion Govoreanu, patronul supermarketelor Trei G.

Este vorba despre dosarul „Zahărul", aşa cum l-au denumit poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, în care Govoreanu era acuzat de o pagubă de aproape 1,4 milioane de lei în dauna bugetului de stat, prin tranzacţii ilicite cu zahăr în perioada 2004-2005 făcute pe o firmă înfiinţată în comuna Vadu Crişului, For United SRL.

Prin firma respectivă, Govoreanu importa zahăr pentru producţia de „Zaharom", zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao, însă, în realitate, doar îl ambala şi îl vindea în magazine.

Frauda a fost sesizată încă din 2005, de Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bihor. Aici, însă, ancheta a stagnat vreme de cinci ani, după care, în 2010, a fost predat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor.

Cazul a ajuns în faţa instanţei după alţi trei ani, în 2013, avându-i ca inculpaţi pe Ion Govoreanu, acuzat de o pagubă de 1,4 milioane de lei şi pe unul dintre complicii lui, Ionuţ Alexe Ionescu, patronul Simonela Com, acuzat că şi-a devalizat propria firmă cu 130.000 lei. În urma dezbaterilor, judecătorii au dispus încetarea procesului penal faţă de Ionescu, ca urmare a prescrierii speciale a răspunderii penale, însă au dispus confiscarea sumei pe care a delapidat-o, care va intra în vistieria statului.

În cazul lui Govoreanu, însă, judecătorii au dispus condamnarea lui la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, alţi 3 ani de interzicere a drepturilor civile, plus obligarea lui la plata celor 1,4 milioane lei, prejudiciul pe care l-a cauzat bugetului de stat.

Sentinţa dată de Tribunalul Bihor nu este definitivă, căci poate fi atacată, în termen de 10 zile de la pronunţare, la Curtea de Apel Oradea.

Celebrul evazionist orădean mai e judecat, tot la Tribunalul Bihor, pentru coordonarea unui carusel evazionist prin care a eludat plata a peste 22 milioane de euro, constând în TVA pentru tranzacţiile intracomunitare efectuate. 

Citiţi despre cum a fentat Govoreanu statul în afacerile sale cu zahăr în articolul: Escrocheria Trei G