Potrivit unor surse, în cursul zilei de joi patronul cunoscutului lanţ de magazine Trei G, Ion Govoreanu, 42 de ani, a fost reţinut de procurorii DNA Oradea la sediul instituţiei, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală.

Aceleaşi surse au specificat că pe lângă Govoreanu au fost reţinute şi alte persoane din anturajul acestuia.

Omul de afaceri e acuzat că s-a folosit de mai multe firme în insolvenţă, aflate pe numele unor apropiaţi sau ale unor persoane lipsite de resurse materiale, pe care a efectuat tranzacţii, sustrăgându-se de la plata TVA şi a accizelor, prejudiciul stabilit în sarcina lui fiind de peste 3 milioane de euro.

Ancheta în cazul "caracatiţei financiare" pusă pe picioare de afacerist a fost pornită în toamna anului trecut, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor care, în luna noiembrie, au şi descins la sediile firmelor Trei G, de unde au ridicat documentele contabile legate de afacerile derulate de Govoreanu.

Tot atunci, Govoreanu a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, ulterior dosarul fiind declinat pentru soluţionare procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea.

În nume propriu sau prin membrii familiei sale, Ion Govoreanu controlează un număr de 19 firme, toate înregistrate în judeţul Bihor, cu diverse domenii de activitate, pornind de la comercializarea de alimente, fructe şi legume, până la construcţii, schimb valutar, consultanţă sau asigurări, având o cifră de afaceri cumulată de milioane de euro anual. Multe dintre ele figurează însă pe pierderi, iar unele au activitatea suspendată din primăvara acestui an.