Biroul de presă al Poliţiei Bihor a anunţat, miercuri, finalizarea cercetărilor în cazul unui bărbat de 53 ani din Ungaria acuzat de evaziune fiscală, spălare a banilor şi transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia.

Din ancheta realizată de ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor a reieşit că, în perioada mai 2013 – februarie 2014, în calitate de administrator al unei firme orădene profilate pe comerţul cu produse de carne, bărbatul ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii documente de achiziţie fictive de carne de vită de la două firme "fantomă", din Salonta şi din Chişineu Criş, în valoare de aproximativ 9.000.000 lei.

Scopul achiziţiilor simulate, spun poliţiştii, a fost diminuarea datoriilor pe care societatea le avea către bugetul de stat, constând în TVA în valoare de 1.737.738 lei.

Totodată, în aceeaşi perioadă, afaceristul ar fi transferat 8.356.257 lei din conturile bancare ale societăţii către cele două firme "fantomă", iar de aici într-un cont bancar din Slovacia. Banii, spun anchetatorii, provin tot din fapte de evaziune fiscală, iar manevra a făcut-o pentru a disimula originea ilicită a respectivei sume.

Afacerile au ieşit la iveală în aprilie 2014, în timpul unei inspecţii fiscale, iar pentru a scăpa de răspundere, bărbatul ar fi cesionat în mod fictiv părţile sociale ale societăţii. "Societatea a fost transferată unei persoane care nu s-a implicat în niciun fel în coordonarea, conducerea activităţii societăţii şi nu a desfăşurat activităţi comerciale economice sau financiar contabile în numele societăţii, nu a efectuat operaţiuni bancare prin conturile societăţii şi nu a întocmit şi depus raportările fiscale la organul fiscal competent pentru societate, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia", se arată în informare.

Prejudiciul total provocat astfel bugetului consolidat al statului este de 10.093.995 lei, iar pentru recuperarea prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii, prin instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale bărbatului de 53 de ani, precum şi prin poprirea banilor deţinuţi de acesta, până la concurenţa valorii probabile a prejudiciului de 1.737.738 lei, reprezentând TVA. Totodată, ofiţerii SICE vor solicite confiscarea specială a celor 8.356.257 lei.

Atâta doar că, spun sursele BIHOREANULUI, bărbatul este insolvabil, iar beneficiarul real al fraudei, un alt cetăţean maghiar, a decedat.

Dosarul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată.