Un singur pod din oraşul Vaşcău, construit în perioada interbelică, a rămas sigur după viiturile din 22 iunie, iar altele patru, făcute în comunism, au fost afectate serios, două fiind complet scoase din uz. La finele săptămânii trecute Primăria a încercat o improvizaţie "lipind" două pasarele avariate, dar a renunţat pentru că nu ar fi garantat siguranţa trecătorilor, obligaţi acum să facă un ocol de un kilometru pentru a traversa Crişul Negru.

Reproş cu politizare

"Ingeniozitate fără margini a unui primar din PNL, mergând pe premisa "la noi nimic nu se aruncă, totul se reciclează", a reclamat un localnic din Vaşcău BIHOREANULUI, acuzându-l pe edilul Florin Porge că, după ce în urma viiturilor din luna iunie două podeţe au fost rupte de apele umflate ale Crişului Negru, acesta "s-a gândit ca din cele două podeţe să facă unul bun".

Potrivit localnicului, la indicaţia primarului, angajaţii administraţiei locale au "lipit" în continuarea unui podeţ rupt de ape o bucată din alt podeţ avariat, "doar că lucrul făcut este un pericol pentru cetăţeni". Imaginile care au însoţit sesizarea vorbesc de la sine...

Încercare eşuată

Contactat de BIHOREANUL, primarul oraşului Vaşcău a confirmat că vinerea trecută, întrucât a doua zi era zi de piaţă, s-a încercat improvizarea unui pod pietonal folosind alături de fragmentul unuia din beton o parte din altul, metalic, pentru a se asigura accesul pietonal într-o zonă importantă a urbei, dar această variantă a fost abandonată tocmai pentru că nu era sigură.

"În zona respectivă există blocuri de locuinţe, piaţă agroalimentară, farmacie şi fabrică de pâine. Am încercat să improvizăm un pod pietonal din fragmentele a două podeţe avariate, peste care să se pună o pasarelă metalică, dar nu ar fi prezentat siguranţă, aşa că s-a renunţat, iar accesul a şi fost interzis", spune primarul Florin Porge.

În prezent, localnicii care trebuie să traverseze Crişul sunt nevoiţi să ocolească aproximativ un kilometru pentru a ajunge de pe un mal pe celălalt al râului.

Cel mai vechi, cel mai trainic

Potrivit edilului, patru din cele cinci poduri peste Crişul Negru au fost avariate de viiturile din 22 iunie: "A rezistat un singur pod, făcut în perioada interbelică, cele făcute în comunism au fost avariate toate".

Porge susţine că încă a doua zi după viituri Primăria a început demersuri pentru repararea sau, după caz, înlocuirea celor patru poduri, din care două sunt pietonale şi altele două rutiere, însă acest lucru nu poate fi realizat în două săptămâni. "Trebuie făcute proiecte tehnice, astea nu se fac peste noapte, şi trebuie alocate fondurile necesare. Sper că săptămâna viitoare am putea termina documentaţiile", a mai spus primarul oraşului Vaşcău, Florin Porge.