Patru persoane au fost reţinute, miercuri seară, după percheziţiile organizate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani anchetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, în care prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la 200.000 euro.

Este vorba de celebra escroacă Ana Bora, cunoscută pentru numeroasele dosare penale privind înşelăciuni, dar şi evaziune fiscală, provocată prin afaceri oneroase cu produse petroliere, de fiica ei, Antonia Dobre şi de prietena ei, Ana Maria Bianca Popovici, cele din urmă anchetate în prezent şi în dosare legate de obţinerea frauduloasă unor credite bancare.

Împreună cu cele trei, a fost reţinută şi beneficiara escrocheriei, orădeanca Nela Mirela Secară, administratoarea Artpel Grup, o cunoscută companie profilată pe fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie şi a articolelor de harnaşament.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Bihor, procurorul Vasile Popa, din verificările efectuate până în prezent, în cursul anului 2010, Bora, Popovici şi Dobre au înfiinţat societăţi comerciale în numele cărora, ulterior, au fost emise documente justificative fictive, care atestă efectuarea unor operaţiuni comerciale nereale, ca de pildă prestări servicii sau livrări de bunuri.

În total, anchetatorii au identificat peste 10 societăţi comerciale care sunt beneficiare a unor astfel de documente în baza cărora, ulterior s-a procedat la deducerea ilegală a TVA-ului de plată către bugetul consolidat al statului, fiind astfel diminuat şi impozitul pe profit. Printre acestea se numără şi Artpel Grup.

"Cuantumul prejudiciului cauzat este de aproximativ 200.000 euro", a declarat procurorul Vasile Popa.

Persoanele reţinute urmează să fie prezentate, joi, la Parchetul Bihor, pentru audieri şi, în cazul în care se va impune, la instanţa de judecată cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE:

Ana Bora şi Nela Secară au fost prezentate, joi, Tribunalului cu propunere de arestare preventivă, care a fost însă respinsă, pentru vicii de procedură.