Clubul orădean de judo Liberty a devenit cel mai bun din țară la Campionatul Național pentru copii, nu mai puțin de patru mici sportivi urcând pe podium la categoria U15. Între aceștia, unul a câștigat competiția pentru a treia oară, altul pentru a doua oară, iar unul în premieră. La 13 ani, Tudor Lascău calcă pe urmele părinților, mama sa, nimeni alta decât președinta Liberty Oradea, devenind și ea campioană națională în urmă cu fix 30 de ani, iar tatăl, Florin Lascău, acum 44 ani.

Fost campion național, acesta este singurul Shidoin nejaponez din întreaga istorie a judoului.

Cei mai buni din România

Ediția 2024 a Campionatului Național de Judo pentru copii, desfășurată în acest week-end la Arad, a consemnat o victorie clară a micilor sportivi ai clubului Liberty Oradea, nu mai puțin de patru dintre ei reușind să obțină medalii în finala categoriei U15, care a avut loc sâmbătă.

„Au obținut medalii de aur Claudia Seica, aceasta câștigând cel de-al treilea titlu național și fiind și o elevă de nota 10 la școală, George Asproiu – care a câștigat al doilea titlu național al său și este tot un elev de nota 10, Andi Sabău a luat bronz, iar încă un aur, primul său titlu de campion național, Tudor Lascău”, a declarat BIHOREANULUI Florin Lascău, unul dintre cei respectați campioni pe care i-a avut România.

„Meritele le aparțin în totalitate acestor copii și celor două antrenoare ale lor, Loredana Lascău, care este și președinta clubului Liberty Oradea, și Alina Borza, vicepreședinta clubului. Munca lor de ani de zile dă cele mai bune roade”, a mai spus Florin Lascău.

Duminică, în a doua zi a Campionatului Național pentru copii de la Arad, este programată finala la categoria U13, în care va evolua și mezinul familiei Lascău, Bogdan (11 ani), elev la Liceul Schiller din Oradea. „O să vedem ce ne aduce și ziua de azi”, spune tatăl său. „Până acum, nu ne-am grăbit niciodată ca băieții noștri să câștige medalii, ci am vrut să crească natural, să crească în etica judo-ului, să crească frumos”.

Campion din campioni

Aurul obținut sâmbătă de Tudor Lascău (13 ani, elev al Liceului cu Program Sportiv din Oradea) vine la exact 30 de ani după ce, tot în luna aprilie, în 1994, antrenoarea și mama sa, Loredana Lascău, cucerise primul titlu de campioană națională.

Tatăl său, Florian Lascău, a devenit campion național la 10 ani, în 1980, la Alba Iulia, iar în 1991 ajungea campion mondial la Barcelona, ulterior impunându-se ca unul dintre cei mai respectați judoka din lume.

După retragerea din activitatea competițională cauzată de o accidentare, orădeanul Florin Lascău a condus ca - președinte, vicepreședinte, director tehnic și director pentru educație – nu mai puțin de patru federații naționale (Germania, Suedia, Turcia, România), iar în prezent este director de arbitraj al Federației Internaționale de Judo și profesor la Academia Internațională de Judo.

Anul trecut, orădeanul a fost înnobilat cu titlul de Shidoin de centrul Kodokan din Tokyo, considerat un Vatican al judo-ului din întreaga lume, devenind astfel primul ne-japonez care deține acest titlu în întreaga istorie a acestui sport.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!