Patru pe un loc

Patru procurori s-au înscris la concursul care se desfăşoară în această perioadă la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea funcţiei de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, rămasă vacantă după avansarea fostului şef al instituţiei, Vasile Popa, ca şef al secţiei Urmărire Penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Astfel, pentru funcţie se "bat" şeful interimar al Parchetului Oradea, Gheorghe Vidican, adjuncta lui, Simina Goia, precum şi Teodora Popa, procuroare în cadrul aceleiaşi instituţii, dar şi un procuror de la "judeţ", Adrian Iancu, fostul şef al secţiei Urmărire Penală în cadrul Parchetului Bihor.

Pentru postul de şef al Parchetului Beiuş, scos de asemenea la concurs, s-a înscris doar actualul prim-procuror, Gligor Sabău.

Fără concurenţă

Nici pentru funcţiile de conducere rămase vacante la celelalte instanţe bihorene nu se anunţă concurenţă. Astfel, pentru postul de vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea, eliberat prin plecarea judecătorului Cristi Danileţ la Consiliul Superior al Magistraturii, s-a înscris doar Carmen Domocoş, fostă avocată, în prezent judecătoare în cadrul Tribunalului Bihor.

Pentru preşedinţia Tribunalului candidează doar actualul ocupant al funcţiei, Constantin Manoliu, iar pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Oradea, eliberată prin avansarea judecătoarei Dana Cigan ca preşedintă a instanţei, s-a înscris judecătoarea Ana Titerlea, care activează în cadrul instanţei.

Vor promovare

Tot în această perioadă se desfăşoară şi concursul de promovare în funcţii. În Bihor, CSM a scos la concurs trei posturi de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru care se "luptă" cinci magistraţi: Gheorghe Bogdan, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, Gligor Sabău, prim-procurorul Parchetului Beiuş, Gheorghe Vidican, prim-procuror interimar al Parchetului Oradea, Teodora Popa, procuroare în cadrul aceleiaşi unităţi, şi Liviu Bubuiug, magistrat în cadrul Parchetului Zalău.

La Tribunalul Bihor au fost scoase la concurs şase posturi. Dintre acestea trei sunt la secţia de Contencios administrativ şi fiscal, unde s-au înscris doar doi candidaţi, Gabriel Chifan şi Dana Erdei, ambii de la Judecătoria Oradea. Celelalte trei posturi de judecător sunt la secţia Civilă a Tribunalului, fiind dorite de Otilia Ungur, Maria Rimili şi Loreley Mirea, de la Judecătoria Oradea, cea din urmă fiind şi purtător de cuvânt al instituţiei.

Rezultatele concursului se vor comunica pe 18 mai.