Dacă s-ar fi respectat principiul "omul potrivit la locul potrivit", tragedia de la Maternitatea Giuleşti putea fi evitată. Mă gândesc la fostul nostru prefect Ghiţă Sârb care ca jurist plimbă hârtii prin Ministerul Sănătăţii în loc să facă ceea ce ştie mai bine: să monteze instalaţii de climatizare. Că doar e frigotehnist!

Eu cred că lipsa de personal nu e o scuză pentru cele petrecute. Dacă în loc de o asistentă lucrau cinci pe schimb, secţia de terapie intensivă tot nesupravegheată ar fi fost, pentru că în şcolile noastre de medicină se predă orice numai omenia nu.

E îngrijorător că numărul medicilor scade, dar asta nu numai pentru că pleacă din ţară, ci fiindcă se mănâncă între ei. Fiecare manager numit politic s-a preocupat până acum doar să plătească poliţe duşmanilor, nu să facă lucrurile să meargă, iar din lupta asta de orgolii cei care pierd sunt invariabil pacienţii.

Cât despre îndemnul preşedintelui de a-i alunga pe medici, nu e vorba de complexul unui chiulangiu în faţa tocilarului, ci de un calcul cinic. Cum domnia sa se tratează la Viena, îi convine să dea acolo peste un bun medic român, cu care poate bea o cafea îmbunătăţită la vizita de dimineaţă, sau să poată ciupi o asistentă nurlie pe care foamea a alungat-o din ţară.

Când Primăria Oradea a propus construirea unui Centru Oncologic ultramodern, ghici cine s-a opus făţiş? Tocmai un domn care a depus jurământul lui "Hypocrit": doctorul PDL-ist Nicuşor Lepădatu. Pun pariu că acest proiect va avea multe cuie bătute în talpă, pentru că foşti şi viitori manageri au interese care nu coincid cu cele ale populaţiei. Iar cel mai elocvent exemplu e cel al tomografului de la Judeţean, mai tot timpul defect pentru ca pacienţii să poată fi trimişi la privat.

La preluarea gestiunii Spitalului Judeţean am aflat că fostul manager, doctorul Florian Bodog, a cumpărat hârtie igienică pe şase luni. Să fie un simplu şmen sau omul o fi fost un vizionar, dându-şi seama că în sănătate vin vremuri căcăcioase?