Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a făcut o prognoză îngrijorătoare pentru România, avertizând că joi seară vântul va sufla în rafale foarte puternice, va cădea grindină mare și foarte mare și că există riscul formării unor tornade.

Un specialist în meteorologie din Oradea a explicat pentru BIHOREANUL că acest risc există și pentru județul Bihor, așa că cetățenii ar trebui să se păzească.

Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară. Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a declarat Alex Trandafir (foto), joi, pentru BIHOREANUL.

Orădeanul a studiat Geografie și Management la Universitatea Loughborough din Anglia, acolo unde acum studiază Știința și managementul schimbărilor climatice. De asemenea, el este preocupat de meteorologie încă de când era licean.

Risc de tornadă!

Potrivit Estofex, o organizație europeană specializată în prognozarea și monitorizarea furtunilor puternice, din 13 iulie, ora 18, până pe 14 iulie, ora 6, un val se va deplasa în Europa Centrală” și va trece prin Croația, Serbia, Ungaria, România și Ucraina.

Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România, inclusiv județul Bihor, se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2.

Potrivit lui Alex Trandafir, Bihorul a avut ultima avertizare de furtună de nivel 3 în septembrie 2017, când zona montană a județului a fost lovită de un mezociclon.

Estofex a anunțat că în România există și riscul producerii de tornade.

„Când bate vântul din direcții diferite se formează niște turbioni, curenți de rotație. Astăzi, această forfecare în zona noastră și în Ungaria este foarte ridicată”, a declarat Trandafir.

Chiar și fără tornadă, există îngrijorarea că vântul ar putea sufla în rafale de peste 70-90 km/h sau chiar peste 130 km/h, în anumite zone.

Imposibil de spus acum dacă prognoza se va adeveri.

Cert este că cetățenii trebuie să urmărească avertizările Administrației Naționale de Meteorologie, iar, în caz de furtună, să evite deplasările.

De unde vine furtuna?

Potrivit orădeanului, sistemul de furtuni care va intra joi în România este provocat de un front rece, care zilele trecute a făcut ravagii în Olanda și Germania și care se deplasează foarte violent.

Astăzi, în Oradea, potențialul este și mai crescut, pentru că a plouat în această dimineață, umiditatea a crescut la 70% și s-a dublat riscul extrem de furtuni”, a mai spus Alex Trandafir.

Totodată, furtuna puternică de joi dimineață a venit și cu un fenomen spectaculos, pentru cei care au privit cerul: un nor spectaculos, denumit Cumulonimbus Arcus (vezi imaginea principală).

„Este un sistem convectiv care a pornit aseară din Austria și, conform majorității modelelor de prognoză, trebuia să se stingă prin Ungaria azi noapte, dar a fost atât de puternic că a rezistat până aici”, a explicat specialistul.

Acest nor, ca un perete uriaș, se formează între masele de aer. „El este în zona în care aerul cald urcă, iar în spatele peretelui este aer rece. Când trece el, simți un vânt puternic și scade temperatura”, a mai spus orădeanul.

Norul a fost fotografiat de mai mulți orădeni, care au postat imaginile pe rețelele de socializare.

Imagini realizate în Oradea, joi, între orele 9.35-9.50. VIDEO: Video: Alexandru Plic

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!