PDL Bihor îşi cumpără sediul ultracentral din Parcul Traian 14. Consiliul Local a aprobat, marţi, vânzarea la un preţ de 13.991 euro plus TVA a jumătăţii aflată în proprietatea oraşului din imobilul în care partidul stă cu chirie.

"PDL este prima filială de partid care ne-a cerut să îi vindem sediul. Conform legii, are tot dreptul să îl cumpere la valoarea de inventar reevaluată, aşa că nu am avut de ce să ne opunem", a declarat pentru BIHOREANUL Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

PDL ocupă sediul din Parcul Traian în baza unui contract de închiriere încă din anul 1999. Ulterior, jumătate din imobil a fost retrocedată în urma unui proces către fostul proprietar, care mai apoi a înstrăinat-o prin vânzare către un alt proprietar.

Din acest motiv, municipalitatea mai deţine doar jumătate din clădire, fapt pentru care partidul plăteşte chirie atât către AIO, cât şi către proprietarul privat. La începutul anului 2011 PDL Bihor şi-a manifestat intenţia de a intra în proprietatea sediului, dar tranzacţia a fost amânată până spre sfârşitul anului, ca să poată aduna banii.

Pentru a nu ajunge în situaţie de incompatibilitate, grupul de consilieri locali ai PDL s-a abţinut de la vot, marţi, la dezbaterea proiectului de hotărâre privind vânzarea de către AIO a imobilului.

Se scumpeşte apa!

În cadrul întâlnirii de marţi Consiliul Local a mai hotărât şi majorarea tarifelor practicate de Compania de Apă Oradea pentru serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare-epurare. Conform proiectului de hotărâre, măsura a fost luată în baza contractului de finanţare privind implementarea proiectului pentru "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor".

Majorarea de tarife se va aplica inclusiv retroactiv. Începând cu data de 17 noiembrie orădenii vor plăti preţul metrului cub de apă majorat de la 3,43 lei cu TVA inclus la 3,55 lei cu TVA inclus, iar serviciile de canalizare şi epurare se scumpesc de la 1,43 lei cu TVA la 1,49 lei cu TVA. Preţul pentru serviciile de canalizare pluvială va rămâne în continuare 0,47 lei cu TVA pe metrul cub.

Piaţa Cetate va fi acoperită

Tot în aceeaşi şedinţă, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de modernizare a Pieţei Cetate şi de acoperire a acesteia cu o copertină. Estimate la 570.459 lei, lucrările vor presupune, între altele, înlocuirea pardoselei actuale din hala agro-alimentară, refacerea tencuielilor, înlocuirea tâmplăriei metalice cu PVC, refacerea reţelelor electrice, de apă şi de canalizare, precum şi montarea unui paratrăznet.

În plus, conducerea Administraţiei Domeniul Public, va investi 993.612 lei în construirea unei copertine metalice deasupra sectorului de fructe şi legume, astfel încât să nu scadă numărul de mese, dar cumpărătorii şi comercianţii să beneficieze de un confort sporit.

Strada Budai Nagy Antal se modernizează

Marţi, aleşii orădenilor au mai votat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea străzii Budai Nagy Antal. Aceasta este printre ultimele străzi din cartierul Rogerius care nu au fost încă modernizate, fiind folosită mai mult ca arteră de acces a riveranilor.

Modernizarea străzii va presupune, pe lângă asfaltare, amenajarea de trotuare şi locuri de parcare, rezolvarea scurgerii apelor meteorice, amenajarea de zone verzi, dar şi realizarea iluminatului public în zonă.

Cu această ocazie se vor moderniza aproape 350 metri de drum, se vor amenaja 70 de locuri de parcare şi se va realiza canalizarea pluvială aferentă. Totodată, vor fi amenajate şi spaţii verzi prin înierbare. Conform studiului de fezabilitate, valoarea investiţiei se ridică la 1,3 milioane lei, iar durata lucrărilor va fi de maxim trei luni.