În timp ce partidul său îi ameninţă cu puşcăria pe profesorii care dau meditaţii fără să plătească impozite, consilierul judeţean PDL Marcel Tarţa încalcă el însuşi Codul Fiscal. Ca să nu plătească impozite pentru închirierea unui spaţiu comercial, Tarţa a recurs la un artificiu, încheind cu chiriaşii un contract de comodat, adică de folosinţă gratuită. Ceea ce nu l-a oprit să încaseze, vreme de câţiva ani, aproape 1.000 de euro lunar, la negru!

Potlogăria a ieşit la iveală la începutul lunii, când între Tarţa şi chiriaşă a izbucnit o ceartă care a fost potolită doar de Poliţie. Pe moment doar, căci cele două părţi se ameninţă reciproc cu tribunalul.

Când chiriaşul nu-i acasă

Acum trei săptămâni, zona Pieţei Decebal, o zi de sâmbătă. Puţinii trecători au rămas surprinşi când în apropiere au descins două maşini de Poliţie. Nu pentru vreun interlop, ci pentru un politician!

"Pe la 10 dimineaţa, a intrat în chioşc un bărbat care, fără bună ziua, m-a întrebat dacă ştiu cine este el. Am spus nu şi mi-a zis că-i Tarţa Marcel, consilier judeţean PDL", avea să relateze BIHOREANULUI o vânzătoare de ziare ce foloseşte o parte din parterul blocului din bulevardul Decebal 15, unde mai e un alt magazin, o casă de schimb valutar şi o casă de amanet. Bărbatul era însoţit de un altul ce părea a fi, după geanta cu scule, lăcătuş, şi care a forţat yala magazinului alăturat, aflat între Exchange şi Casa de amanet.

14-Dorina-Vidican.jpg"A sunat alarma magazinului, aşa că am apărut acolo cât am putut de iute. Am sunat şi Poliţia", povesteşte Dorina Vidican (foto), administratoarea societăţii Vitoro SRL, chiriaşa politicianului. "La faţa locului am dat de Tarţa, care mi-a spus că voia să intre în spaţiul pe care mi l-a închiriat şi pe care îmi cerea să-l evacuez cu doi ani înainte de termen, fără să aibă niciun act de la vreun executor judecătoresc". Două zile mai târziu, luni, scena s-a repetat, seara, când alte două echipaje de Poliţiei au fost chemate de femeie s-o apere de acelaşi "agresor"...

Amicul Bot

14-Octavian-Bot.jpgDorina Vidican, administratorul SC Vitoro SRL, l-a cunoscut pe Marcel Tarţa în urmă cu mai mulţi ani, prin deputatul PDL Octavian Bot (foto), pe atunci liberal. "Ne ştiam din anii '90 şi, fiindcă i-am spus că suntem în căutarea unui spaţiu comercial de închiriat, Bot mi-a zis că un prieten de-al lui tocmai vrea să dea în chirie unul. Aşa l-am cunoscut şi pe Tarţa".

În 2005, la cabinetul notarial al fiicei lui Bot, Vidican a încheiat cu Tarţa un contract de închiriere până în 2008, pentru cei 60 de metri pătraţi ai spaţiului deţinut de acesta la parterul blocului din Decebal 15. "Tarţa l-a cumpărat de la Primărie când era consilier local PD, printr-o asociaţie non-profit numită Centrul de Afaceri Transilvania Oradea. Cum CATO nu producea nimic, mi-a închiriat mie spaţiul ca să-şi scoată investiţia", spune Vidican.

În 2008, continuă ea, politicianul (devenit între timp consilier judeţean) şi soţia sa, Corina Tarţa, au cumpărat spaţiul de la ONG-ul pe care oricum tot ei îl controlau, iar între familia Tarţa şi firma ei s-a încheiat un nou contract de închiriere, pe aceeaşi sumă ca până atunci - 900 de euro pe lună. Act valabil până în 31 decembrie 2010.

Jonglerie cu chirie

În primăvara anului trecut, deci înainte de termen, Tarţa i-a cerut însă să transforme contractul de închiriere într-unul de comodat, prin care îi dădea dreptul să utilizeze gratuit spaţiul. "Nu mi-a explicat de ce vrea să schimbe închirierea pe comodat, mi-a zis numai că are nişte probleme şi că aşa-i mai bine pentru el, şi că preţul rămâne tot 900 de euro pe lună", susţine Dorina Vidican.

În 21 aprilie 2010, cele două părţi au semnat, aşadar, contractul de comodat, valabil până în aprilie 2012, cu prevederea expresă: "Comodanţii (adică Marcel şi Corina Tarţa) nu percep niciun fel de sume de la Comodatar (SC Vitoro SRL) pentru folosinţa spaţiului". Actul stipula că rezilierea poate fi făcută atât prin comun acord, cât şi unilateral de către comodanţi, dar numai "cu condiţia înştiinţării scrise prealabile cu cel puţin 30 de zile înainte, dacă comodatarul  încalcă prevederile contractului sau dacă aduce atingere intereselor pecuniare şi/sau de proprietate ale comodanţilor".

Tocmai această din urmă clauză e invocată acum de Tarţa pentru a-i cere evacuarea, spune chiriaşa. Motivul? A compartimentat spaţiul şi a subînchiriat anul trecut o parte din el către alte două firme, ceea ce i-ar leza lui Tarţa interesele de proprietar. "Mi-a fixat termen să plec până pe 15 ianuarie, pe motiv că fără ştirea lui am subînchiriat 7 mp unei firme care vinde ziare şi alţi 21 mp casei de amanet", explică femeia.

Acord negat

Amănuntul de care Tarţa nu ţine cont, acuză Vidican, e că atât compartimentarea spaţiului cât şi subînchirierea celor două compartimente au fost făcute cu acordul scris al proprietarului. "Anul trecut, i-am explicat că magazinul meu nu merge din cauza crizei, dar că-i pot plăti în continuare chiria, pentru că am găsit două firme cu care să împart spaţiul. A fost de acord şi a semnat. De altfel, fără semnătura lui, ca proprietar, cele două firme nici nu-şi puteau înregistra la Registrul Comerţului punctele de lucru din această locaţie", explică administratoarea Vitoro SRL.

Substratul faptelor lui Tarţa e altul, susţine femeia: "În decembrie s-a trezit că vrea un nou contract, de închiriere, dar numai pe cei 32 mp pe care a rămas firma mea, şi pe care îmi cere 750 de euro pe lună, urmând ca banii de la chioşcul de ziare şi de la casa de amanet să-i încaseze el, direct. Dar nu aşa ne-am înţeles anul trecut", zice Vidican, căreia actul de comodat nu-i interzice în nici un fel subînchirierea.

"Nu-i nimic! Dacă Tarţa îşi bate joc de mine, şi eu îl denunţ pentru că de 5 ani îi plătesc chirie neîntrerupt, inclusiv pe perioada cât am avut contract de comodat gratuit, iar el n-a achitat niciun leu la Finanţe ca impozit!", ameninţă femeia. Până acum, a socotit ea, i-a dat lui Tarţa peste 54.000 euro. "L-am şi înregistrat de mai multe ori când îi dădeam banii de chirie, inclusiv pe durata actului de comodat", punctează Vidican.

No comment

14 Marcel Tarta.jpgInterpelat de BIHOREANUL, Marcel Tarţa (foto) a promis iniţial că îşi va expune propria poziţie într-o întâlnire pe care, însă, apoi a refuzat-o. "Trimiteţi întrebările în scris!", a cerut politicianul cu două săptămâni în urmă. Reporterul i-a trimis un set de întrebări ce urmărea să clarifice care clauză din contract consideră că fusese încălcată de chiriaşa sa, dacă e adevărat că a primit bani de la aceasta şi nu a plătit impozite, dar şi modul în care ONG-ul controlat de el, CATO, a cumpărat spaţiul de la Primărie, cu doar 56.000 lei, pentru a-l revinde apoi tocmai lui, cu aceeaşi sumă.

Abia după încă o săptămână, timp în care BIHOREANUL a întârziat publicarea articolului pentru a-şi dovedi buna credinţă, în locul lui Tarţa a răspuns soţia sa. Dar nu la întrebările formulate concret şi punctual, ci arătând doar că atât ea, Corina Tarţa, cât şi el, Marcel Tarţa, se consideră prejudiciaţi de Dorina Vidican, şi că litigiul cu chiriaşa nu e de interes public: "Considerăm că opiniile şi comentariile de moment pe acest subiect sunt lipsite de relevanţă".

O fi, dar numai din perspectiva politicianului care a nimerit încă o dată într-un scandal, pentru o miză care - în raport cu precedentele sale afaceri, mult mai grase - pare doar o găinărie. Una, însă, cum se vede, suficient de bănoasă pe vremuri de criză...


"Nedeclararea de către o persoană fizică a veniturilor rezultate din închirierea unui bun mobil sau imobil şi sustragerea de la plata impozitului aferent veniturilor astfel realizate se sancţionează cu amendă între 10 şi 100 lei"

Codul Fiscal


PORTRET DE ARIVIST
Carieră de scandalagiu

Etern aghiotant al lui Octavian Bot, cu care a migrat prin diverse partide, Marcel Tarţa e unul din cei mai controversaţi politicieni locali. Născut la Constanţa, a absolvit studii de scurtă durată de arhitect-conductor (un fel de sub-arhitect), fiind angajat la IJGCL. După 1990 a înfiinţat firma TM Design, cu care a ţepuit mai mulţi orădeni, promiţându-le un bloc taman pe rambleul căii ferate de lângă Ştrandul Municipal, azi o ruină încă nedemolată.

Următorul tun l-a dat prin Centrul de Afaceri Transilvania, cu care în 1994 a prăduit 370.000 euro pentru vopsirea aşa-ziselor piste pentru biciclişti. Trecut la PD, Tarţa a devenit în 2004 consilier local şi, în ciuda incompatibilităţilor, şi director al Zonei Metropolitane Oradea, unde a continuat să prospere până în 2008, când avea să fie demis de primarii localităţilor componente. Un audit început de primarul interimar Mihai Groza şi finalizat de Ilie Bolojan a relevat că prin ZMO Tarţa drena banii Primăriei spre firma de consultanţă a cunoscutului Alexandru Hotnog, căruia - fără nicio licitaţie - i-a plătit peste 800.000 euro pe studii care n-au folosit niciodată la nimic şi care, anterior, fuseseră plătite deja de Primărie.

Demis de la ZMO, Tarţa a avut tupeul să-şi facă un act de comodat pentru folosirea gratuită pe 3 ani a limuzinei de serviciu, în valoare de 26.000 euro, cu care a fugit în vacanţă în străinătate, împreună cu familia Bot. În Ungaria a comis un accident, reparaţia maşinii costând 5.500 euro.

Denunţat la Parchet, Tarţa a primit mai departe protecţia PDL. În toamna lui 2008, a fost angajat ca şi consilier personal al prefectului Gavrilă Ghilea, iar după câteva luni a încercat să devină şeful Inspectoratului în Construcţii, pe baza unei adeverinţe false (autentificată notarial tot de fiica lui Bot), cum că ar fi urmat un masterat la Facultatea de Protecţia Mediului, deşi nu putea face acest lucru întrucât nu avea studii de lungă durată. Prins de BIHOREANUL şi de această dată, Tarţa s-a retras, iar Inspectoratul a fost mutat la Cluj.

În prezent, Tarţa e cercetat pentru fals, abuz de încredere şi distrugere din cauza faptelor comise ca şef al ZMO. În cei 20 de ani de carieră, a acumulat 3 terenuri şi 4 case. Are 3 maşini, un cont de 62.000 euro şi e acţionar la Fructexport Aleşd.