Fost secretar de stat, ca vicepreşedinte al Agenţiei pentru Valorificarea Activelor Statului în guvernarea PDL, Ionela Bruchental, acum candidat în colegiul pentru deputaţi 7 Oradea, a lansat joi, la prima conferinţă de prezentare pe care a susţinut-o alături de colegul Călin Mocan, candidat în colegiul 9 Oradea, şi de Laurenţiu Chiană, candidat în colegiul 1 Marghita, un adevărat tir împotriva liderilor naţionali şi locali ai USL, pe care îi acuză de incompetenţă şi de faptul că nu ştiu să facă nimic altceva decât să se gândească la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

USL nu vine cu nimic

"Eu îi întreb pe liderii USL Bihor, să ne spună dacă Crin Antonescu şi Victor Ponta au aflat că sunt la guvernare, şi cred că aceasta ar trebui să fie o preocupare şi pentru liderii USL Bihor", a spus Ionela Bruchental. "Sunt de şase luni la putere, dar prin comportamentul lor politic nu vin cu nimic care să certifice această poziţie pe care au dobândit-o după căderea Guvernului MRU", a mai spus PDL-ista.

Bruchental a amintit că liderii USL promiteau la începutul anului că "de a doua zi" vor lua măsuri de protecţie socială, pentru rezolvarea problemelor din sănătate şi din agricultură, dar "constatăm că din a doua zi singurul lor proiect a fost suspendarea preşedintelui Traian Băsescu".

De asemenea, PDL-ista i-a acuzat pe adversarii din USL că "prima măsură pe care acest Guvern a luat-o a fost oprirea investiţiilor", ceea ce în Bihor ar fi însemnat stoparea lucrărilor de reabilitare a drumului naţional dintre Deva şi Oradea, abia pornite în vară, dând exemplul locuitorilor din comuna Lunca, rămaşi "cu şanţul săpat în faţa porţilor".

Atac la Popa şi Bolojan

Bruchental i-a acuzat pe liderii USL şi în legătură cu faptul că nu au depus în Parlament un proiect al Legii Bugetului pe anul 2012, dar şi pentru faptul că la nivelul Consiliului Judeţean preşedintele Cornel Popa nu dispune de banii necesari concretizării unor promisiuni făcute în campania pentru alegerile locale.

"Din informaţiile pe care le avem, Consiliul Judeţean nu are bani. În campanie au fost făcute multe promisiuni, dar nu a început aplicarea niciuneia. Nu ştiu dacă domnul Cornel Popa sau domnul Ilie Bolojan nu au nicio problemă cu faptul că puterea refuză să discute despre bugetul pe anul viitor. Cum poţi să vii să ceri votul când tu, ca partid politic, nu vrei să vii pe finalul anului 2012 cu proiectul bugetului pe 2013? Oare ce vor să evite liderii USL?", a întrebat, retoric, Ionela Bruchental.

Ea a mai acuzat, de asemenea, faptul că USL prigoneşte directorii de servicii deconcentrate puşi în funcţii de PDL, obligându-i să demisioneze prin mutarea lor în alte judeţe, tocmai pentru a scăpa de ei, dar cu cheltuieli în plus. Bruchental a dat exemplul şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (şi el candidat din partea PDL, în colegiul 1 Senat, Marghita - Săcueni), care a trebuit să renunţe la fotoliu după ce a fost mutat în alt judeţ, dar şi cel, mai proaspăt, al şefului de la Îmbunătăţiri Funciare, Dorin Corcheş, care a aflat "chiar ieri" că a fost mutat în Ilfov.

Ruşine, PNL!

Mult mai scurt şi mai sec, Laurenţiu Chiană, candidat în colegiul 1 Marghita, a povestit că, deşi în vară a fost prezentat ca preşedinte al Partidului Noua Republică (al cărui şef la nivel naţional este Mihail Neamţu), în cele din urmă, pentru că această formaţiune nu a putut fi înregistrată legal, va candida din partea ARD Bihor ca reprezentant al PNŢCD aripa Pavelescu.

De altfel, Chiană a precizat că după 9 decembrie, dacă va fi ales, va renunţa la calitatea de membru al PNŢCD-Pavelescu şi va redeveni preşedinte al Partidului Noua Republică, după înscrierea acestuia în Registrul Partidelor Politice.

Dintre adversarii USL-işti, Chiană a preferat să se concentreze tot asupra liberalilor, punând "o singură întrebare" liderilor PNL. "Să ne spună ce părere au despre atitudinea pe care a luat-o profesorul Neagu Djuvara vizavi de candidaţii propuşi de PNL şi de direcţia în care se va duce doctrina PNL", a spus "ţărănistul", cu referire la faptul că, după acceptarea lui Gigi Becali drept candidat din partea PNL, bătrânul liberal a afirmat că îi este "ruşine".

Slogan "la sentiment"

Ionela Bruchental a mai intervenit o dată printr-o scurtă luare de cuvânt la conferinţa de presă, spunând că are plăcerea să anunţe "în premieră", sloganul care va fi folosit în campania ce urmează de către ARD Bihor: "Oameni de bine, oameni ca tine".

"Am optat pentru acest slogan pornind de la faptul că în ultimii patru ani, când ţara a trecut printr-o perioadă foarte grea, partidul nostru a fost singurul care şi-a asumat măsurile dure de austeritate pe care le-a luat", a spus Bruchental, adăugând că în 2009, când PDL guverna împreună cu PSD, social-democraţii au dat bir cu fugiţii în opoziţie, unde - alături de liberali - "nu au făcut altceva decât să aducă critici, care nici măcar nu au fost constructive".

"Sloganul nostru înseamnă că în spatele unor acţiuni dureroase s-au aflat totdeauna intenţii realiste care să ne ducă la un final pozitiv", a spus, cu optimism, fostul secretar de stat din guvernările PDL.