Reuniunea de luni a Consiliului Judeţean Bihor a reuşit să marcheze încă o dată ruptura dintre putere şi opoziţie. Consilierii judeţeni au avut de adoptat trei proiecte importante: împărţirea a 33 milioane lei revenite Bihorului de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale (bani rezultaţi din cotele de 20% din TVA şi din impozitul pe venit colectate în anul precedent), aprobarea unei linii de creditare de aproape 20 milioane euro (din care judeţul să asigure cofinanţarea a trei proiecte europene deja aprobate) şi aprobarea parteneriatului cu Primăria Oradea (prin care aceasta va asigura o parte din banii necesari subvenţionării curselor noi ce vor fi deschise la Aeroport).

Vot fără PDL

Imediat după ce preşedintele CJ Cornel Popa a supus votului primul proiect, cel privind alocarea sumelor din TVA şi din impozitul pe profit pentru primăriile din judeţ, liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a anunţat că democrat-liberalii vor părăsi şedinţa, ca semn de protest împotriva faptului că oraşele şi comunele cu primari democrat-liberali au fost "abandonate", dar şi pentru că împrumutul pe care conducerea CJ intenţionează să-l ia nu va asigura şi finanţarea altor proiecte judeţene, demarate în urmă cu patru ani, cum ar fi drumul Leş-Tinca.

"Am analizat lista cu sumele de bani pentru primari şi cu regret constat că primarii PDL, care reprezintă peste 100.000 de locuitori, peste un sfert din populaţia judeţului, au fost abandonaţi. Cum veţi merge în comune ca Sântandrei şi Sânmartin (n.r. - cu primari PDL), unde mulţi locuitori v-au votat? Aţi abandonat nu doar aceşti locuitori pentru care nu aţi alocat niciun leu, ci şi propriul dumneavoastră slogan electoral, "Punem Bihorul pe primul loc". Eu văd că puneţi Bihorul pe primul loc, dar nu în România, ci în Congo", i-a spus Avrigeanu şefului CJ, Cornel Popa.

Apoi, toţi reprezentanţii PDL s-au ridicat de pe scaune şi au părăsit sala de şedinţe a CJ, fără a mai aştepta un răspuns de la Popa.

"Nu citiţi"

Replica preşedintelui CJ a venit de îndată, dar cam degeaba, căci pedeliştii erau deja în drum spre uşă, cu spatele la el. "Bunul-simţ v-ar fi cerut să rămâneţi în sală să ascultaţi şi răspunsul. Eu v-am ascultat în timp ce vorbeaţi, până la capăt", a spus Cornel Popa, apucând - înainte ca reprezentanţii PDL să fi ieşit - să le reproşeze că nu au citit cu atenţie anexele proiectului, ce demonstrează că s-au prevăzut sume şi pentru câteva primării pedeliste. "Nu citiţi sume care sunt în dreptul Borodului, Şoimilor, la Lunca", a spus Popa, adăugând că "eu îmi fac datoria şi supun votului ceea ce am primit de la comisii" (adică decizia politică a PNL, PSD şi UDMR, majoritare la conducerea Consiliului).

Mai mult, Popa a contraatacat, afirmând că PDL-iştii, prin plecarea lor şi refuzul de a vota proiectul privind aprobarea de principiu a contractării împrumutului de tip revolving pentru cofinanţarea proiectelor europene deja aprobate, între care şi pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului, nu fac decât să fie consecvenţi cu opoziţia lor la dezvoltarea aerogării.

În aceste condiţii, consilierii judeţeni ai PNL, PSD şi UDMR rămaşi în sală au votat în unanimitate alocarea celor 33 milioane lei pentru primăriile bihorene. Ca detaliu, deşi săptămâna trecută liderul PSD Bihor Ioan Mang susţinea că va pleda pentru ca şi primarii PDL să fie luaţi în calcul la împărţirea banilor, nu a luat cuvântul, votând alături de aliaţii liberali şi udemerişti.

Bani cu dedicaţie

Ulterior reuniunii, BIHOREANUL l-a contactat pe liderul PDL din CJ, pentru a-l întreba dacă a citit cu atenţie anexele proiectului de alocare a banilor şi dacă a observat că există şi localităţi cu primari PDL cărora li s-au repartizat diverse sume. "E adevărat că s-au dat nişte bani şi la primării PDL, dar cu dedicaţie", a fost răspunsul lui Ionel Avrigeanu.

"Nu poţi să dai bani, de fapt, cu dedicaţie, pentru repararea bisericii reformate dintr-o comună PDL şi să spui apoi că i-ai dat pentru primar sau pentru comună. La fel, nici când dai bani la altă comună după ce constructorul care repară podul a făcut lobby să-şi primească prin primărie banii sau o parte din bani", şi-a motivat Avrigeanu afirmaţia.

În acest al doilea caz, liderul PDL se referea la comuna Şoimi, care a primit 200.000 lei pentru "reparaţii pod peste Crişul Negru, sat Urviş". Verificând spusele sale, BIHOREANUL a aflat de la primarul comunei Şoimi, Ioan Vaida, că lucrarea a fost contractată cu societatea Drumuri Bihor, parte a grupului Selina, acuzat în mai multe rânduri că ar fi apropiat liberalilor.

Citiţi pe această temă şi articolul "Arma bugetară: Cum împart politicienii banii judeţului"