Potop de metafore

Primul care şi-a recitat tirada împotriva actualei puteri a fost, în conferinţa de presă desfăşurată marţi, consilierul local Dorin Corcheş, care şi-a intitulat intervenţia în registru caragialesc - "Majorare, majorare, dar să ştim şi noi!".

"Brambureala majorării taxelor şi impozitelor locale a demonstrat, dacă mai era cazul, că odată văzuţi cu sacii de voturi în căruţă, guvernanţi şi aleşi locali deopotrivă au uitat de promisiunile din campania electorală repezindu-se să smulgă cu două mâini ceea ce nici nu au reuşit bine să întindă cu una. Aşa se face că "emanaţii" alegerilor din 9 decembrie nu au mai aşteptat încheierea lunii de miere, dându-şi rapid arama pe faţă, răsucind sula fiscalităţii în coasta alegătorilor în speranţa jecmănirii ultimilor arginţi", şi-a deschis Corcheş speech-ul bombastic.

El a criticat faptul că la trei ani de la ultima actualizare a nivelului taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei, Guvernul a adoptat în ultimele zile ale anului trecut HG 1.309, indexând cu 16,05% dările locale, comentând - autoironic - că "orice asemănare între cuantumul acestei majorări şi scorul obţinut în alegeri de Alianţa România Dreaptă este, desigur, o simplă şi amară coincidenţă".

Lăsând gluma la o parte, a adăugat Corcheş, "am constatat că în ce priveşte Consiliul Local Oradea, lucrurile au luat o turnură tragi-comică", deoarece "din exces de zel" administraţia locală deja actualizase acum doi ani taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei.
În concluzie, a spus Corcheş, municipalitatea "a scos din burtă noi majorări ale taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2013", fapt pentru care Hotărârea de Consiliu din decembrie a trebuit retrasă pentru a se aplica o alta, conformă Hotărârii de Guvern.

Surprinzător, Corcheş a spus că apreciază faptul că banii vor fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, afirmând că "Oradea stă foarte bine pe aceste proiecte", dar a comentat că "nu cred că această majorare salvează spectaculos veniturile Primăriei".

De asemenea, el a invocat exemplul altor oraşe din ţară, precum Cluj, Suceava, Braşov, Bucureşti ori Constanţa, care nu au majorat fiscalitatea locală.

Semne rele anul are!

La rându-i, Adelina Coste a criticat faptul că USL "abuzează de încrederea pe care a câştigat-o în rândul românilor la ultimele alegeri, dar refuză să le spună despre ceea ce îi aşteaptă din punct de vedere economic", şi a spus că în condiţiile în care anul a început cu scumpiri la toate produsele de bază, de la energie şi combustibili până la alimente, USL îşi încalcă promisiunile făcute alegătorilor.

"Ritmul de creştere economică a încetinit semnificativ în ultimele 8 luni ale anului 2012. Comparativ cu începutul anului 2012, în care intram cu o creştere economică prognozată la 2,5%, începutul anului 2013 stă sub semnul unei stagnări economice a anului 2012, conform celor mai pesimiste scenarii, şi a unei creşteri foarte reduse, de 0,4%, în anul 2012, conform senariului optimist", a spus Coste.

"PDL va depune amendamente la legea bugetului de stat pe 2013, aşa cum a promis, în direcţia măsurilor de creştere economică şi relaxare fiscală pentru că bunăstarea românilor nu se poate face altfel decât prin dezvoltare economică", a mai spus Adelina Coste, adăugând, de asemenea, că "PDL îndeamnă USL să renunţe la bătălia pentru împărţirea funcţiilor în deconcentrate, să prezinte strategia de dezvoltare economică, bugetul de stat şi să se ţină de cuvânt cu ceea ce au promis pentru ca în felul ăsta au ajuns la putere şi patru ani ei trebuie să se descarce de vot".