Înfrângere dureroasă pentru PDL-iştii orădeni. Şocaţi că reprezentantul lor la Primăria Oradea, Mihai Groza, a strâns, potrivit primelor date, doar 6,1% dintre sufragii, iar la Consiliul Local doar 9,5%, PDL-iştilor bihoreni nu le vine să creadă proporţiile dezastrului.

Tristeţe mare

Spre deosebire de alte episoade electorale, când erau vocali şi optimişti, de data aceasta tristeţea s-a văzut pe chipurile celor 40 de oameni strânşi în sala mare a PDL Bihor în jurul orei 21, când s-au publicat rezultatele exit-pollurilor. "Nu-i adevărat!", spuneau voci din sală când pe B1 au apărut primele scoruri ale USL din ţară şi pe ecran s-a văzut chipul primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cotat cu peste 60% din voturile bucureştenilor.

Când un post local a transmis în direct de la sediul PNL Bihor, rumoarea a fost imensă, unii comentând că USL-iştii se îmbată cu apă rece. Cel mai "zgomotos" episod a fost cel în care liberalul Cornel Popa spunea că "puţini am fost, mulţi am rămas", ca răspuns la întrebarea BIHOREANULUI dacă a fost sau nu felicitat pentru victorie de către adversari, pedeliştii punctând momentul "la mişto".

În rest, în sediul din Parcul Traian s-a aşternut liniştea, lideri precum fostul prefect Gavrilă Ghilea, fosta sa şefă de cancelarie, Adelina Coste, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, şi preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, Ionel Avrigeanu, afişând zâmbete triste.

Groza nu crede

Cel mai afectat a fost candidatul la Primărie, Mihai Groza, care a spus că nu crede că a strâns doar 6,1% din voturile orădenilor. "Aşteptaţi până la numărătoarea paralelă. Nu pot să cred acest procent", spunea el, repetat. "Nu este logic ca un candidat, care, se ştie, contează mai mult decât partidul la alegerile locale, să ia sub partid", a mai insistat el, la aflarea detaliului că scorul personal este chiar mai slab decât al partidului.

Potrivit lui Groza, eşecul s-ar explica prin faptul că partidul a pierdut mult din popularitate, din cauza măsurilor drastice pe care le-a impus. Totuşi, fostul primar s-a arătat optimist. "Din punctul meu de vedere, oricum, nu este o tragedie. Se ştie cât de greu am acceptat candidatura, mai ales că partidul la nivel naţional a avut o problemă. Nu pot să spun că a fost o sinucidere politică, pentru că dacă vom analiza tot ce s-a întâmplat trebuie să acceptăm, totuşi, că România este acum ca un tren care a fost pus pe linie", a spus PDL-istul. A fost, practic, prima oară când Groza a recunoscut public că nu a vrut să se arunce în cursă.

Întrebat ce părere are de discrepanţa între scorul obţinut în 2008, când strângea 20,54% dintre voturile orădenilor, şi cel preconizat acum, Groza a afirmat că nu are regrete. "Nu mi-e ruşine de ce am făcut în campanie, nu mi-e ruşine de nimic. De ce să-mi fie jenă? De procentul ăsta? Vă asigur că nu îmi aparţine...", a spus el.

Deşi contestă procentele vehiculate de exit-poll-uri, Groza şi-a recunoscut însă înfrângerea. Pedelistul, care l-a felicitat pe Bolojan pentru o victorie, a declarat că declarat că se gândeşte să îşi reevalueze priorităţile. "Mă gândesc foarte serios să îmi văd de cariera profesională de unde, de altfel, mi-am cules şi cele mai multe satisfacţii. Nu cred că o să mă retrag din viaţa politică, dar am nevoie de un tmp de meditaţie", a declarat Groza. 

Record negativ

Rezultatul electoral pronosticat este cu atât mai şocant cu cât şi la Consiliul Local PDL a obţinut un scor infim, de numai 9,5%, cel mai mic din istoria partidului. "La 10%, ar însemna să prindem doar 3 consilieri locali în Oradea, ceea ce ar fi cel mai slab scor al PDL de după Revoluţie. Cred, totuşi, că la numărătoarea finală cifrele se vor schimba. Şi Mircea Geoană a fost preşedinte pentru o zi...", a zis preşedintele organizaţiei municipale, Dorin Corcheş.

Vizibil afectat, Ionel Avrigeanu, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, nu s-a răbdat să nu remarce răutăcios la adresa alegătorilor. "Orădenii au ales CET-ul pe gaz. Le urez succes şi putere financiară pentru plată", a zis PDL-istul.

PDL-iştilor bihoreni l-a mai rămas, totuşi, o speranţă. Pentru că nu a existat niciun exit-poll privind situaţia de la Consiliul Judeţean, unii din ei se arătau încrezători că măcar acolo vor ieşi pe primul loc. "Nu cred că USL are cum să aibă 60% la judeţ! Asta ar însemna că nu ne pricepem la nimic!", a socotit pretendentul la şefia judeţului, Radu Ţîrle, în timp ce Avrigeanu s-a arătat de-a dreptul încrezător: "O să vedeţi că la judeţ luăm dublu!". Să vedem...