Călin Mocan, candidat ARD în colegiul 9 Oradea, şi-a început campania electorală atacând conducerea municipalităţii, Consiliul Local şi şefii Electrocentrale, pentru vina de a fi decis să vândă certificatele de poluare ale CET-ului (aferente gradului de poluare "permis" de normele Uniunii Europene şi de Acordul de la Kyoto), în scopul ca din banii obţinuţi să cumpere combustibil pentru consumul din această iarnă. Iar asta în aceeaşi zi în care Guvernul Ponta aproba o Ordonanţă de Urgenţă prin care împrumuta din Rezerva de Stat diferite cantităţi de cărbune şi păcură pentru termocentralele din ţară, inclusiv pentru cea din Oradea, dar şi în condiţiile în care, spune Mocan, certificatele nu pot fi vândute decât pentru retehnologizare, iar anul viitor ele ar putea fi mai scumpe şi CET ar putea fi nevoit să cumpere altele, la un preţ mai mare.

Întrebări pentru consilieri

Mocan a afirmat că pe 18 octombrie Direcţia Economică a Primăriei a întocmit un referat de specialitate pentru mandatarea conducerii Electrocentrale în vederea vânzării a peste 646.000 de certificate (fiecare echivalând unei poluări de câte o tonă de dioxid de carbon), iar pe 23 octombrie, Consiliul Local a aprobat la rându-i mandatarea "cu ochii închişi, ca să spun aşa, inclusiv cu voturile consilierilor PDL", a spus Mocan. "În aceeaşi zi - a adăugat el - Adunarea Generală a Acţionarilor de la Electrocentrale a aprobat vânzarea certificatelor, pentru a achiziţiona un stoc de păcură".

În acest context, PDL-istul a provocat conducerea Electrocentrale să răspundă "la câteva întrebări".

"În condiţiile adoptării Ordonanţei de Guvern prin care Electrocentrale a primit sub formă de împrumut 60.000 de tone de cărbune şi 6.500 de tone de păcură, ce rost mai avea vânzarea certificatelor? Având în vedere că, potrivit planului naţional de alocare a certificatelor de poluare, în perioada următoare se vor aloca mai puţin certificate, pentru că se presupune că CET-urile au luat măsuri de modernizare şi retehnologizare în ultimii şase ani, cum poate fi interpretată decizia de vânzare a celor 646.000 de certificate a Electrocentrale? Dacă conducerea Electrocentrale recunoaşte că nu se mai poate împrumuta cu bani de la bănci în condiţiile în care are datorii de 9,1 milioane euro, cum va restitui un alt împrumut de combustibil, mai vechi, de 30.000 de tone? Cine îşi va asuma răspunderea cheltuirii sumelor care vor fi obţinute din certificatele pentru achiziţia de combustibili în condiţiile în care acestea pot fi cheltuite numai pentru retehnologizare?", au fost cele patru întrebări puse în rafală de candidatul PDL.

"Trebuie să fim conştienţi că un management ineficient s-ar putea să ne coste foarte mult întreţinerea", a concluzionat Mocan, care a adăugat că anul viitor CET va cumpăra peste un milion de asemenea certificate din cele pe care acum le vinde.

Aşteaptă răspunsuri

Întrebat de BIHOREANUL dacă s-a adresat conducerii municipalităţii ori a Electrocentrale pentru a afla personal răspunsurile, PDL-istul a spus că nu, dar că aşteaptă lămuriri prin intermediul presei, în mod public

De asemenea, întrebat dacă s-a documentat şi dacă a comparat situaţia din Oradea cu cea din alte oraşe unde există termocentrale ce fac acelaşi lucru, adică vând certificate pentru a cumpăra comubustibili, Mocan a răspuns că nu a făcut acest lucru, deoarece "eu trăiesc în Oradea şi pe mine de Oradea mă interesează".

În fine, întrebat dacă nu cumva certificatele sunt puse în vânzare tocmai pentru că au o valabilitate limitată şi dacă îşi aminteşte că în guvernarea PDL Ministerul Mediului a pierdut în 2011 suma de 1,2 miliarde de euro pentru că nu a pus în vânzare certificatele verzi aferente acelui an, Mocan a spus că nu ştie dacă aceste certificate sunt valabile un an sau mai mulţi ani.

Răspunsul: Nimic ilegal

Abordat de BIHOREANUL, care i-a transmis întrebările formulate de Călin Mocan, directorul general al Electrocentrale Oradea, Dragoş Gligor, a precizat că operaţiunea de vânzare a certificatelor de poluare în scopul achiziţionării de combustibil este perfect legală.

"Într-adevăr, noi vindem certificatele de dioxid de carbon pe care le deţinem, dar asta pentru că în caz contrar 50.000 de orădeni nu ar fi avut cu ce să se încălzească", a spus directorul general al Electrocentrale, care a admis că anul viitor societatea s-ar putea să cumpere alte certificate de poluare.

Pe de altă parte, Dragoş Gligor a pus şi el o întrebare fostului şef al APM: "Unde era domnul Călin Mocan în ultimii trei ani, când am mai vândut certificate de dioxid de carbon, tot pentru a cumpăra combustibili?", iar în final a precizat că Electrocentrale Oradea nu este singura din ţară în această situaţie, deoarece "la fel procedează, şi asta este perfect legal, şi alte termocentrale din ţară".

"Bombă cu ceas" sau fâs?

Ulterior conferinţei de presă la care a participat la sediul PDL Bihor, Călin Mocan a remis mass-media orădene un comunicat intitulat "La Electrocentrale Oradea ticăie o bombă cu ceas", şi în care, de data aceasta, a precizat certificatele la care s-a referit sunt aşa-numitele "certificate emisii gaze cu efect de seră", înnoindu-şi mesajul că CET-ul le vinde în condiţii nelegale şi păguboase pentru orădeni.

"Dând dovadă de iuţeală de mână, executivul orădean a profitat săptămâna trecută de nebăgarea de seamă a aleşilor locali", a acuzat Mocan.

Deşi BIHOREANUL i-a comunicat răspunsul managerului CET, conform căruia vânzarea certificatelor este legală şi, mai mult, se face prin licitaţie, iar din banii încasaţi poate fi achiziţionat combustibili, nefiind obligatoriu să fie utilizaţi doar pentru retehnologizare, Mocan a mai declarat că nu este convins de acest lucru.