Grupul consilierilor judeţeni PDL Bihor este, de joi, în formulă completă, după ce la prima reuniune a actualului CJ pierduse un mandat, pe cel al lui Călin Mocan.

La sesizarea Prefecturii Bihor, care descoperise că Mocan a candidat prin încălcarea legii, plenul Consiliului a adoptat, chiar în şedinţa inaugurală de la finele lunii iunie, o Hotărâre privind invalidarea mandatului acestuia.

Concret, Mocan - care fusese şef al Gărzii de Mediu Bihor - a cerut şi obţinut înaintea campaniei electorale detaşarea sa pe o funcţie de execuţie la Garda de Mediu Cluj, pentru a evita încălcarea legii privind statutul funcţionarului public, astfel încât să nu fie funcţionar public cu funcţie de conducere, după care s-a suspendat şi din funcţia de execuţie de la Cluj. Pe de altă parte, însă, el şi-a blocat funcţia de şef de la Oradea până la 11 iunie, prima zi de după alegeri, când intenţiona să revină la Oradea în calitate de comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor, astfel că avea în continuare statut de funcţionar public cu funcţie de conducere, fiindu-i astfel interzis să candideze.

Pentru a rămâne, totuşi, consilier judeţean după ce plenul CJ i-a decis invalidarea, Mocan a atacat Hotărârea în instanţă, dar magistraţii Tribunalului Bihor au menţinut actul administrativ adoptat de Consiliul Judeţean printr-o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie.

Ca urmare, locul lui Mocan - care candidase pe poziţia 7 pe lista PDL - a fost luat de următorul candidat, Mihai Toderici, fost consilier judeţean şi în legislatura 2008-2012, şi fost membru al PSD Bihor până în 2005, când a intrat în PD alături de Gavrilă Ghilea.

Toderici a depus jurământul şi a fost ales apoi, tot la propunerea PDL, ca membru în comisia de urbanism a CJ.