Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi la sediul PDL, arhitectul Cristian Puşcaş a cerut tuturor asociaţiilor profesionale, locatarilor din strada Avram Iancu, celor din centru, tuturor orădenilor, ONG-urilor şi partidelor politice să se opună propunerii de demolare a caselor de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu de la intersecţia cu Iuliu Maniu până la cea cu Sucevei, propunere înaintată Primăriei de o firmă de specialişti urbanişti din Olanda şi din Cluj şi inclusă în proiectul Planului Urbanistic General al oraşului.

Felicitări pentru PPMT

Declarându-se "şocat", Puşcaş a amintit că primarul Ilie Bolojan a mai avut "tendinţe" de a demola fosta cantină a Primăriei pentru a amenaja o parcare publică, a început transformarea fostei clădiri a Spitalului Judeţean în parcare supraterană, precum şi construirea în parteneriat public-privat cu compania RDS&RCS a unei parcări subterane în strada Independenţei (idee despre care a spus pe un ton insinuant că "a venit pe fondul unor interese private, ştiut fiind că RDS vrea să-şi asigure acolo parcaj"). PDL-istul a cerut municipalităţii "să abandoneze ideea demolării frontului stradala Avram Iancu" şi în acelaşi timp a salutat "iniţiativa PPMT şi Asociaţiei Pro Democraţia care au condamnat această iniţiativă".

Puşcaş a recunoscut că imobilele despre care firma de urbanism angajată de municipalitate să întocmească PUG nu au nicio valoare arhitecturală, dar a spus că au valoare sentimentală. "Deşi nu este un monument arhitectonic, acolo este prima clădire din oraş în care şi-au desfăşurat activitatea elevii de la un liceu românesc, şi în apropiere este casa turcească, una din cele două urme ale ocupaţiei turceşti în acest oraş", a pledat Puşcaş.

Pro unicitate

PDL-istul a afirmat că, în ciuda lipsei valorii clădirilor de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu, acestea asigură "unicitatea" centrului Oradiei, iar "distrugerea lor" nu poate fi tratată "de parcă ar fi vorba de un rând de cartofi pe care să-l scoatem din holdă", şi - cu toate că nu a fost luată nicio decizie în acest sens - a cerut "ca la această decizie să fie implicaţi diverşi factori, de la asociaţii profesionale, asociaţii de proprietari, partide politice".

Condamnând propunerea firmei de urbanism, Puşcaş a spus că în loc să elibereze centrul de traficul rutier, lărgirea străzii Avram Iancu ar aglomera centrul oraşului, şi că acest lucru ar contraveni chiar intenţiei Primăriei de a amenaja o zonă pietonală închizând circulaţiei strada Vasile Alecsandri. "Zona pietonală devine autostradă", a spus PDL-istul, fără a spune că tocmai din cauza închiderii străzii Alecsandri traficul ar trebui orientat spre Avram Iancu şi Sucevei.

"Credinţa mea şi a PDL este că oraşul este o selecţie, nu o colecţie", a mai spus arhitectul Cristian Puşcaş, criticând apoi vehement firma de urbanism angajată de Primărie, despre care a spus că "a devenit un avocat al diavolului", ai cărui arhitecţi "fie şi-au abandonat crezul, fie aşa au primit comanda". "Noi, orădenii, ar trebui să ne opunem, nu să stăm muţi şi resemnaţi, ci să avem şi noi o opinie", a spus el.

"Personal nu pot"

Cristian Puşcaş a mai arătat că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire între viceprimarul Mircea Mălan şi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor, motiv pentru care aşteaptă şi opinia colegilor săi de breaslă, sugerând apoi că aceştia ar trebui să vină cu propuneri alternative care să contrazică propunerea firmei de urbanism angajată de municipalitate.

Întrebat dacă, personal, va pune pe masă o propunere proprie care să fie luată în seamă la fluidizarea circulaţiei din centru, Puşcaş a afirmat că nu are timp, din cauza aglomerării şi altor îndatoriri, dar şi pentru că nu este specialist. "Personal nu pot răspnde la o problemă atât de complexă, pentru că am şi eu proiectele mele, am familia mea, şi nu am timp să mă apuc să studiez această problemă", a spus arhitectul democrat-liberal.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ideea demolării unor case de pe Avram Iancu pentru lărgirea acestei străzi a fost inclusă în proiectul viitorului Plan Urbanistic General al oraşului, care trebuie supus dezbaterii publice şi celei a Consiliului Local. Proiectul PUG nu fixează nici un termen sau orizont de timp în care ar urma să fie demolate casele de pe Avram Iancu, primarul Ilie Bolojan afirmând săptămâna trecută într-o conferinţă de presă că acest lucru nu se va întâmpla în mandatul său.