De formaţie arhitect, PDL-istul Cristian Puşcaş a salutat, joi, într-o conferinţă de presă, faptul că municipalitatea a început demersurile pentru organizarea licitaţiei privind construirea unui CET pe gaz, de vreme ce actuala centrală nu va mai avea viaţă lungă, însă a cerut soluţii pentru ca orădenii să nu plătească facturi mari.

"Aduc în discuţie declaraţiile directorului de la CET, care a spus că preţul de achiziţie pentru gigacaloria produsă cu cărbune e de 66 lei, iar CET o vinde cu 120 lei, în timp ce la gigacaloria produsă pe gaz, preţul de achiziţie e din start 130 lei. La ce trebuie să ne aşteptăm? Un astfel de proiect cu fonduri europene, care să poată primi finanţarea pe care o cere, trebuie să dovedească un profit prezumtiv al implementării lui sau post implementării, or, pe cale de consecinţă, e evident că preţul gigacaloriei va creşte foarte mult", a spus Puşcaş.

PDL-istul a mers până acolo încât a ajuns să se întrebe dacă, în căutarea profitului, municipalitatea va mai fi interesată de stimularea programului de reabilitare a blocurilor.

Cristian Puşcaş a apreciat că un CET pe gaz va aduce facturi dincolo de nivelul pe care îl va putea suporta orădeanul de rând, cerând Primăriei să ofere oamenilor o alternativă. "În ce măsură se oferă soluţii alternative? Întreb: s-a gândit administraţia locală la posibilitatea oferirii de alternative la renunţarea la contractul cu CET sau de a sprijini cetăţenii într-o formă sau alta?", s-a întrebat retoric Puşcaş, completând: "Nu vreau să creez scenarii apocaliptice, dar mi-e teamă că o să ajungem să ne încălzim cu lemne în apartamente".

PDL-istul a mai precizat că, în opinia sa, ideea unui sistem de facturare "binom", despre care a mai vorbit şi în campania electorală pentru alegerile generale, ar fi potrivită. Conform propunerii sale, consumatorii ar plăti în funcţie de câte grade are apa pe care o folosesc într-un anumit interval orar. Ideea a fost catalogată ca nefezabilă de critici, pentru că ar presupune investiţii imense în contorizarea apartamentelor şi schimbarea unei importante părţi din circuitul de termoficare.

Fără polemici

Contactat de BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan a refuzat să intre în polemică cu tânărul arhitect democrat liberal. "Proiectul a fost prezentat public, noi ne-am făcut nişte calcule care sperăm să fie validate de realitate, mai multe nu vreau să declar", a spus edilul.

Ilie Bolojan a spus că municipalitatea a apelat la soluţia CET-ului pe gaz pentru că era singura finanţabilă. "Am avut de ales între a nu face nimic iar la iarnă să închidem centrala pentru că fiind poluantă nu mai putea funcţiona sau să facem ceva. De unde scoteam noi zeci de milioane de euro pentru a retehnologiza CET, pentru a înlocui magistralele cu pierderi şi pentru a asigura continuitatea furnizării de energie termică?", a întrebat primarul, de părere că intervenţia pedelistului este de natură politică.

Edilul a mai spus că PDL a condus Oradea vreme de 12 ani şi, în mod probabil, dacă ar fi avut soluţii viabile la problema termiei le-ar fi pus în aplicare.