Pe platoul din faţa Casei Tineretului, simpatizanţii şi membrii PDL erau pregătiţi, joi seară, cu materiale electorale, încă cu un sfert de oră înainte de 19.00.

La eveniment au participat, ca susţinători, cei mai importanţi şi cunoscuţi lideri ai PDL: fostul prefect Gavrilă Ghilea, fosta şefă a Cancelariei Prefectului Adelina Coste, şeful organizaţiei municipale Oradea Dorin Corcheş, şeful organizaţiei judeţene Ionel Avrigeanu, şeful CS Crişul Ionel Bungău, secretarul general al PDL Bihor Cristian Ile, fostul inspector şcolar Nicolae Ungur, tânărul arhitect Cristian Puşcaş, dar şi fostul adjunct al Casei de Pensii, Ioan Pantea, nevoit să demisioneze anul trecut în urma unui scandal de natură sexuală.

Susţinătorii celor doi candidaţi ai PDL nu s-au echipat, însă, cu recuzita specifică unei campanii, precum tricouri ori steguleţe cu însemnele partidului, iar pe parcursul întâlnirii asistenţa a fost reţinută în manifestări, fără a aplauda ori scanda în favoarea preferaţilor şi fără a huidui adversarii.

Groza scurt, Ţîrle dezlănţuit

Într-un prim discurs, care a durat doar 5 minute, candidatul PDL la Primărie, Mihai Groza, a atacat principalele teme de campanie pregătite împotriva edilului în exerciţiu, Ilie Bolojan, arătând că acesta a scumpit traiul în Oradea şi mai ales gigacaloria, şi repetând că de îndată ce va prelua funcţia de primar va abandona proiectul pe fonduri UE pentru modernizarea CET pe gaz, deoarece are o alternativă "foarte clară, bazată pe specialişti", şi anume folosirea apei geotermale, care ar putea, conform spuselor sale, să asigure 80% din necesarul de energie termică a oraşului.

După epuizarea subiectului, a luat cuvântul candidatul la şefia judeţului, Radu Ţîrle, care şi-a început discursul spunând că în ultimii patru ani a alocat "sute de miliarde de lei" pentru municipiu, pentru reabilitarea clădirii Teatrului şi a Cetăţii. Imediat făcută introducerea, Ţîrle a atacat şi el subiectul termoficării, analizând problema de la momentul "criminal" în care Guvernul Năstase "a vândut resursele ţării" şi spunând că "este periculos să depinzi de Rusia", dar şi că are prieteni în ţară care renunţă la încălzirea pe gaz în favoarea celei pe lemne.

Tot cu patos, Ţîrle a trecut apoi la problemele judeţului, repetând că a modernizat Aeroportul, că Guvernul PDL a modernizat patru drumuri naţionale, iar CJ - sub conducerea sa - a modernizat 10 drumuri judeţene. De asemenea, Ţîrle a amintit că i se datorează spargerea monopolului pe lucrările publice şi descentralizarea programului lapte-corn.

În plin avânt, Groza l-a întrerupt pe Ţîrle, cum avea să facă de altfel în repetate rânduri, pentru a aminti, apropo de monopol, că el nu are nimic "cu o anumită firmă", dar şi că va rezolva problema parcărilor din oraş cu respect pentru orădeni, desfiinţând toate parcările cu plată pentru locuitorii oraşului, iar în centru va institui o vinietă cu stema oraşului, pe care orădenii o vor primi la plata impozitelor, la începutul anului, în locul bonificaţiei tradiţionale oferite celor ce-şi achită dările în primele 3 luni din fiecare an.

"Strigător la cer!", "Podul e al nostru!"

Ţîrle şi-a reluat discursul tot de la problema CET-ului, spunând cu şi mai mult patos că "este strigător la cer că noi aruncăm apa termală în Criş", fiind din nou întrerupt de Groza, care a susţinut că "firmele specializate în geotermalism nu au cui să vândă energia electrică produsă în cogenerare şi pe care o introduce în sistem".

De la CET, Groza a sărit apoi la Podul Sovata, spunând că realizarea acestuia nu este meritul actualului primar, ci al său, deoarece "este proiectul meu, când am plecat din Primărie l-am lăsat făcut pe masă". De asemenea, Groza a arătat că "ce nu se spune este că Guvernul Boc a alocat fonduri pentru centură" şi că "atâţia bani n-au venit din 1990 încoace în Oradea câţi au venit în ultimii patru ani", dar şi că "primarul nu are nicio contribuţie la centură, Primăria a dat numai autorizaţia de construcţie".

Din cauza lui Bolojan fug medicii

Preluând din nou cuvântul, candidatul la şefia CJ l-a făcut "ferfeniţă" pe Bolojan şi pe tema Spitalului Judeţean, pe care CJ l-a predat Primăriei anul trecut, după doar o jumătate de an de când îl primise în gestiune de la Ministerul Sănătăţii. "Am fost de acord să cedăm Spitalul Judeţean la Primărie în speranţa că vor fi asigurate servicii mai bune. N-a fost aşa. Consiliul Judeţean a alocat 50 de miliarde de lei, iar Primăria n-a dat niciun leu", a spus Ţîrle.

El a amintit că a pus-o manager pe doctoriţa Carmen Pantiş (acum candidat PDL la CJ), recent revenită de la o specializare în SUA, dar Bolojan a schimbat-o. "Lovim în medici!", a concluzionat Ţîrle, care a criticat dur şi faptul că parcarea din curtea exterioară a Spitalului Judeţean a fost luată de la medici şi dată aparţinătorilor pacienţilor, ceea ce îi expune pe doctorii care vin noaptea la urgenţe pericolului de a fi amendaţi de Poliţia Locală. "Nu putem să ne batem joc de medici aşa, şi apoi ne mirăm că pleacă din ţară?...", a punctat Ţîrle retoric, adăugând că "un profesor universitar, cu cărţi şi tratate scrise" i s-a plâns că în locul lui Pantiş Bolojan a pus la conducerea unităţii un inginer.

Din subiect s-a înfruptat şi Groza, care însă l-a atacat pe actualul manager al Judeţeanului, doctorul Gheorghe Carp, pe care l-a numit "tartor", şi a promis că imediat ce va ajunge din nou primar va transfera din nou spitalul către CJ, urmând ca municiplitatea să se ocupe doar de Spitalul Municipal.

"Duminica, ziua Domnului"

Groza a atacat şi problema pieţelor, după ce un simpatizant i-a spus că "trebuie făcut ceva cu pieţele, pentru că sunt prea puţini producători şi nu mai au loc de comercianţi". Candidatul PDL a afirmat că va rezolva problema, după care a atacat chestiunea Pieţei Obor.

"Imediat ce voi veni primar în Piaţa de vechituri voi desfiinţa ziua de duminică. Aceasta este ziua Domnului, pentru că duminică vine de la Domini, Dumnezeu. Este ziua Domnului, este ziua pentru biserică! Piaţa de vechituri va fi deschisă sâmbăta şi lunea. Şi n-o să-i cer 20 de lei unui amărât care vine să vândă doi rulmenţi pe un prosop, în noroi. Prima dată trebuie să creezi condiţii civilizate, apoi să ceri taxă. Şi dacă amărâtul acela nu reuşeşte să vândă rulmenţii?", a spus Groza, concluzionând: "Iată încă o situaţie în care respectul pentru orădeni lipseşte".

Întrunirea electorală a PDL s-a încheiat după aproape 45 de minute, cei doi candidaţi îndemnând orădenii să meargă duminică la vot şi să voteze, fireşte, reprezentanţii partidului.